Forum građana predstavio program ovogodišnje Čimburijade

Forum građana Zenice na ovogodišnjoj Čimburijadi će organizovati 12 pratećih sadržaja, saopštio je predsjednik Foruma, Mirsad Mujkić na pres konferenciji. Ti su programi već počeli u vidu konkursa za najbolji dječiji likovni i literarni rad na temu proljeća.

Uz proljetni uranak i promenadu Duvačkog orkestra, Forum građana Zenice organizovaće i deveto takmičenje u pripremi zeničkog čimbura. Tu će biti i tradicionalna regata na rijeci Bosni i prvo kupanje u Bosni kao i nastup Bosnia folka i Zeničkih meraklija. Gosti Foruma biće studenti iz Ljubljane i Zadra čiji su domaćini studenti zeničkog Filozofskog fakulteta. Gosti će među posjetiocima Čimburijade provesti jedno istraživanje.

Rezultate tog istraživanja objaviće u formi rada što ćemo podijeliti svi zajedno. To je još jedan lijep način saradnje visokoškolskih institucija. Na to smo posebno ponosni jer smo izašli iz okvira naše države i to na jedan ozbiljan način“, kazao je Mujkić.

Partner Foruma građana Zenice i ove će godine biti Sportsko-rekreativni klub Bosna. Po 16-ti put organizovaće Eko rafting regatu koja počinje u podne u Drivuši i završava u Zenici oko 13 sati. Pozvali su klubove iz cijele BiH.
„Imamo potvrde iz Brčkog, Tuzle, Zavidovića, Bihaća, Ključa, Jajca, Visokog i drugih klubova iz mjesta gdje imaju ovakve organizacije. Pozvali smo i učenike i studente iz Zenice kao i sportske klubove koji žele da učestvuju na ovoj regati“, kaže Ekrem Tuka iz Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“ iz Zenice.

Za najmlađe Čimburijada počinje već sutra i održaće su vrtiću Radost.

Kroz edukativno zabavne aktivnosti družiće se sa „Čimburkom“. Uz obavezni čimbur uče o proljeću o počecima života jer je to simbol početka života. Uče o svom gradu i na neki su način čuvari naše Zenice i drage Bosne i Hercegovine“, kaže direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Naira Jusufović.

Crveni križ Zenice postaviće svoj edukativni punkt na Kamberovića polju gdje će volonteri predstaviti najvažnije programe poput davalaštva krvi i projekta „Zdravo starenje“ uz obavezni tečaj prve pomoći.

Svi zainteresovani moći će da nauče osnove reanimacije na lutkama za trening, da vide realistički prikaz određenih stanja, oboljenja i povreda, te kako se zbrinjavaju“, objašnjava Mirela Hodžić, sekretarica zeničke organizacije Crvenog križa“.

Forum građana Zenice najavio je i promotivne aktivnosti pred utakmicu reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine. (D. Travar)