Preko 400 učesnika na ovogodišnjoj zeničkoj ”Šetnji do iftara”

Učesnici iz Zenice, Viteza, Visokog, Kaknja, Sarajeva i okolnih mjesta, njih 437, satima su pješačili na okolnim zeničkim brdima i iftarili na brdu Zmajevac s pogledom Zenicu.

“Šetnja do iftara” se već devet godina održava u organizaciji Udruženja “Azimuth 135”. Tradicionalno, ovaj ramazanski pohod okuplja veliki broj učesnika – ljubitelja prirode u šetnji koja ima za cilj spojiti zdrav način života, ljubav prema prirodi uz duhovnost svetog mjeseca ramazana.

Afan Abazović planinarski vodič ture, ujedno i predsjednik Udruženja “Azimuth 135” ove godine je posebno zadovoljan brojem mladih ljudi i djece koji su se pridružili ovom jedinstvenom projektu i time kroz sinergiju planinarenja i duhovnosti, promoviraju ali i definitivno više cijene prirodnu baštinu BiH.

Boravkom i iftarom u prirodi uljepšavaju ramazan, sveti mjesec kod muslimana.

Ove godine šetali su planinari drugih vjera, što na lijep način rezultira i druženjima, spajanjem ljudi, kultura, zajednica, kao jedan od važnih aspekata ramazana.

“Dolaze i muslimani i nemuslimani, pa se time šalje dodatno snažna poruka, daleko od oštre retorike i jezika mržnje u javnom prostoru”, istakao je Abazović.

Sva prikupljena sredstva bit će donirana u humanitarne svrhe, dok su sponzori obezbijedili simbolično: hranu, somune, hurme i slatkiše.

Tokom ramazana planirano je još nekoliko “Šetnji do iftara” u zavisnosti od vremenskih uslova.   (bhrt.ba)

foto:BHRT-Elma Šut