Prijem za hrabre zeničke policajce

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo i policijski komesar Uprave policije Admir Gazić su u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, organizovali prijem za dva policijska službenika Policijske stanice Centar, koji su dana 07.03.2024. godine, prilikom vršenja kontrole na magistralnom putu M-17 u mjestu Radakovo, Grad Zenica, pokušali zaustaviti putničko motorno vozilo Toyota čiji se vozač oglušio na izdatu naredbu, te nastavio kretanje, zbog čega su se policijski službenici dali u potjeru za istim i svojom iskazanom hrabrošću i profesionalnim pristupom, uspjeli sustići i zaustaviti  u mjestu Bajrak, općina Kakanj i staviti ga pod kontrolu.

Izvršenim provjerama za sporno vozilo utvrđeno je da je isto otuđeno dana 23.02.2024. godine na području Sarajeva, nakon čega je vozilo oduzeto, a lica koja su se nalazila u navedenom vozilu su lišena slobode.

Analizirajući postupke hrabrih policijskih službenika, ministar Vračo i komesar Gazić su istakli da ovakvi primjeri profesionalnog postupanja i djelovanja policijskih službenika stvaraju osjećaj sigurnosti kod građana i doprinose povećanju povjerenja cijele zajednice u policiju. Također,  naglasili su da policijski službenik mora biti odlučan, hrabar i profesionalan, te da samo takav policajac može steći uvažavanje i respekt, kako kolega i rukovodilaca, tako i zajednice koju štiti, što su prisutne kolege svojim primjerom i potvrdile.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je zaprimila dopis  koji je upućen od strane vlasnika otuđenog vozila u kojem isti iskazuje zahvalnost policijskim službenicima na profesionalno obavljenom zadatku koji se postavio pred njih, navodeći da su hrabri zenički policajci poslali važnu poruku svim građanima naše Bosne i Hercegovine i cijelom društvu riskirajući vlastite živote, jer se ovakvim postupcima vraća povjerenje građana u institucije koje su nadležne  za provođenje provođenje Zakona i zaštitu života i imovine građana.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona se zahvaljuje vlasniku vozila na upućenim čestitkama i naglašava da je ponosna što ima ovakve pripadnike u svojim redovima, te smatra da ponašanje i odgovoran pristup navednih policijskih službenika prilikom izvršavanja poslova i zadataka treba da bude primjer profesionalnog odnosa, samoinicijativnosti i motivacije za obavljanje radnih zadataka, svim policijskim službenicima.