Mladi iz džemata Nur Han dočekali najdražeg gosta

Tradicionalna aktivnost kojom mladi u džematu Nur Han dočekuju najdražeg gosta održana je i ove godine. Veliki broj mladih okupio se ispred džamije da bi nakon toga u tri grupe krenuli u defile po ovom naselju.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koju provodi izuzetno agilni imam ovog džemata Džemal efendija Salkić zajedno sa džematskim  odborom i ostalim saradnicima.

Ja moram odmah na početku da kažem da ove manifestacije u našem džematu su svaki put posebnije i drugačije na svoj način i nekako mi mladi to najviše doživljavamo jer cijeli dan posvetimo za pripremanje dolaska nam najdražeg gosta i danas nam je bilo nekako specifično jer smo obilazili kuće naših džematlija i udjeljivali im neke skromne hedije, slušali njihove priče pa popili neku kafu sa njima i nekao te pripreme su nešto što još uljepšava dolazak najdražeg nam gosta“, kaže Rebija Pivić, iz džemata Nur Han i predstavnica Mreže mladih.

Naša sagovornica kaže da svake godine defile mladih kroz džemat bude popraćen od mještana.

Sva ta pomoć i podrška od komšija i moram naglasiti našeg muallima koji se maksimalno trudi da uvijek to obilježimo na najbolji način i onda su i mještani našeg džemata i džematlije raspoloženi za pomoć i šta god treba veoma su susretljivi“, kaže naša sagovornica.

Pivić kaže da su brojne aktivnosti u ovom džematu i trude se da svaki značajniji datum obilježe pa iako je program skromniji da se taj datum obilježi.

Iz džemata Hur Han su uputili veliku zahvalnost komesaru policije MUP-a Admiru Gaziću, načelniku Mladenu Kolaku, te Policijskoj upravi Crkvice čiji su pripadnici bili prisutni tokom defilea. (N. Glibo)