Bosansko narodno pozorište Zenica objavilo knjigu „Tri drame“

Bosansko narodno pozorište Zenica objavilo je nedavno knjigu „Tri drame“. Riječ je o tri dramska teksta koja su nagrađena na dva konkursa za najbolji be-ha dramski tekst koja se tradicionalno održavaju u sklopu Festivala BH drame.

Knjigom su obuhvaćeni dramski tekst Darija Bevande „Babylon blues“ nagrađen na konkursu 2020 godine te „Derbi“ Vedrane Božić i „Sparina“ Anesa Osmića sa prošlogodišnjeg konkursa. Tročlani žiri je odabrao ova tri teksta jer donose i suočavaju se sa nekim novim temama, saznajemo od dramaturginje BNP-a Nedžme Čizmo.

„Odabrali su ih zbog hrabrosti da govore o temamam o kojima se inače ne govori. Mislim da su to kriteriji tu gdje jesu i  zaslužuju ta mjesta“. Zajedničko za sva tri teksta je potraga za identitetom. „Sparina“ Anesa Osmića govori o samoubistvu čovjeka odbačemog od društva jer je transvestit.

Drama „Derbi“ priča je o četiri prijatelja koji se okupljaju da gledaju utakmicu. Sve je kao i obično. „Međutim, nakon vrlo jednostavnog „trigera“, naizgled bezazlene rasprave shvatimo da svi oni i danas žive PTSP iako su bili vrlo mladi kada se dešavao rat. Oni i danas pate zbog toga i svi su kao tempirane bombe i vrlo lako mogu da nasrnu jedan na drugoga a naizgled su najbliži jedan drugome“. Drama „Babylon blues“ govori o čovjeku koji izlazi iz zatvora gdje se našao zbog ubistva i pokušava da rekonstruiše svoj život i opet se uklopi u društvo. Nedžma Čizmo vjeruje da će ovi tekstovi biti inscenirani u nekima od pozorišta u našoj zemlji. „ Velika je prednost što su ovi tekstovi okupljeni u jednoj knjizi. Time dolaze na korak bliže do pozorišta. Mnogo je jednostavnije da pozorišta i producenti dobiju knjige i režiseri da ih pročitaju umjesto da autori sami moraju kucati na vrata ili slati mejlove“. Dramski tekst je zahtjevna,izazovna i životna literarna forma. Uprkos uvriježenom klišeu da Bosni i Hercegovini nedostaje kvalitetnih drama, Nedžma Čizmo smatra da ih ima i te kako. Koliko se oni izvode,kaže ona, to je sasvim druga tema. (D.T.)