Hasičević: Probat ćemo u trgovinama napraviti kutak sa zaključanim cijenama

Amir Hasičević, ministar trgovine Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da je Ministarstvo trgovine dogovorilo s trgovcima produženje dobrovoljne akcije Zaključavamo cijene za još tri mjeseca.

“Mi smo 15. ovog mjeseca imali 60 dana od početka trajanja ove akcije i rezimirali smo rezultate. Svi učesnici te akcije su bili zadovoljni, zato što su na tom sastanku bile sve zainteresovane strane. Tu je bio Sindikat trgovačkih radnika pristan, Udruženja potrošača, predstavnici trgovaca i predstavnici ministarstva. Raduje me da je to posebno dobre rezultate dalo kod domaćih proizvođača prehrambene industrije. Ponosni smo na to – dobrovoljna je akcija. I ono što smo dobili kao dobar feedback je da se višestruko povećala prodaja domaćih proizvoda koji su bili u toj akciji” – pojasnio je on u emisiji Rezime na FTV-u.

Bilo je i propusta, kaže Hasičević, a njih nastoje otkloniti.

“Bilo je različito markiranje, proizvode je bilo jako teško naći, što je razumljivo. Imate markete u kojima imate 14.000 proizvoda i sad trebate naći 40. Akcija se produžava – dobili smo neke zahtjeve od Udruženja oboljelih od celijakije i oboljelih od dijabetesa. Voljeli bismo da se u toj korpi zaključanih proizvoda nađu proizvodi vezani za njih, i naišli smo na dobar odziv i domaćih proizvođača i distributera. Pokušat ćemo da otklonimo ove nedostatke – standardizacija, odnosno označavanje i probat ćemo da napravimo u marketima, u saradnji s trgovcima, kutak zaključane cijene, imat ćete jednu policu sa 50 i više zaključanih proizvoda. Kod malih objekata postoje tehnički problemi, ali nekako se moramo držati većine, pa probati u najvećim lancima” – poručio je ministar.

Potom je dodao:

– “Stalno smo na fonu i s potrošačima i s trgovcima, svjesni smo nedostataka koji su bili, nekako smo i požurili, htjeli smo prije Nove godine da ispoštujemo potrošače, i onda je ostavljeno da trgovački lanci u vlastitoj režiji označavaju proizvode. Mi smo naslijedili budžet, pa je ova akcija donesena u onom budžetu. Probat ćemo u ovom budžetu da federalno ministarstvo bude to koje će standardizovati. Da u svim radnjama, mi probamo osigurati standardna obilježja”.

Admir Čavalić, zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zaključane cijene nazvao je besplatnom marketinškom kampanjom proizvođača i trgovaca, a Hasičević na te navode odgovara:

– “Mi smo ovu akciju dobrovoljno napravili i činjenica i jeste da je ona bila sporazumna. Admir nije u pravu.  Rekli smo da je to 40 artikala sa 40 zaključanih cijena. Ovo je jasno dogovoreno zajedno sa svim relevantnim subjektima”.

Čini mi se kao da smo ušli u reformu sektora trgovine u Federaciji, sve nanovo tumbamo, konstatovao je Hasičević.

– “Naša intencija je da s penzionerima napravimo aplikaciju gdje će se moći izabrati gdje je to pojedini artikl najjeftiniji i gdje je ta korpa najjeftinija. To ćemo omogućiti novim zakonom o unutrašnjoj trgovini gdje smo već dogovorili s trgovcima da nas izvještavaju o tim grupama artikala koji će biti predmet takve vrste neposredne kontrole” – objasnio je.

Federalno ministarstvo pokrenulo je inicijativu za izradu novog Zakona o zaštiti potrošača, a upitan koliko dugo ćemo čekati na to rješenje i šta nam ono donosi, Hasičević ističe:

– “Naša ocjena kada govorimo o dinamici da se to do septembra uputi u proceduru. Znate kakav je proces donošenja zakona, ne možemo utjecati na te stvari. Ono što je do nas mi ćemo završiti. Jedan od ciljeva je da to bude moderan zakon, ako ne i najmoderniji u regionu, s obzirom na to da ga posljednji donosimo, ali ima tu puno stvari koje moramo riješiti. Mi sad prvi put govorimo o pojmovima elektronske cijene, elektronske deklaracije, reklamacije, potpisa i svega toga. Mislim da smo skupili jako stručan tim i da će to ići čim prije. 80 posto teksta tog zakona je gotovo”.

Govorio je i o neradnoj nedjelji.

– “Što se tiče nacrta zakona, tu neće biti nikakvih problema, mi ćemo to u ponedjeljak iznijeti pred Parlament u formi nacrta. Razgovarali smo s Klubovima, uglavnom su svi za to” – zaključio je Hasičević.

federalna.ba