Dan nezavisnosti obilježen u OŠ “Hasan Kikić” u Tetovu

Sutrašnji praznik, Dan nezavisnosti BiH, svečano je danas obilježen u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ u Tetovu. Skoro sve sekcije škole učestvovale su u pripremi programa u čast naše domovine.

Lijepo je danas bilo u školi „Hasan Kikić“. Očito je bilo da su oni najmlađi i oni malo stariji učenici uložili mnogu truda i srca u program u kojem se smjenjivala pjesma i muzika sa odabranim recitacijama. Za ovu školu to je tradicija koja ima svoj kontinuitet još od druge polovine devedesetih godina.

„Učenici naše škole, zajedno sa svojim nastavnicima, po običaju i tradicionalno učestvuju u obilježavanju svih značajnih datuma u historiji naše zemlje. Tako smo i ovaj put pripremili prigodan program. Ja se nadam da je publika, ali roditelji prije svega, uživati u doprinosu nas kao škole i đaka da obilježimo ovaj značajan praznik“, kaže Hasna Alihodžić, pomoćnica direktora ove obrazovne ustanove.

Ova škola ima 35 vannastavnih aktivnosti i brojne sekcije. Voditeljica današnjeg programa, Džejla Odobašić, članica je novinarske sekcije i učesnica brojnih takmičenja iz matematike i fizike.

„Povodom Prvog marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pripremili smo priredbu za koju smo se jako potrudili. Svi učenici su učestvovali i potrudili smo se da ne izostavimo ikoga i da svu budu dio ove priredbe“, kaže Džejla.

Za Džejlu i njene vršnjake nema dileme zašto je prvi mart važan datum za Bosnu i Hercegovinu.

Važan je jer treba da se sjećamo prošlosti koju smo imali da se ona ne bi ponovila i da njegujemo tradicije iz prošlosti“, dodala je.

Svoj doprinos današnjoj svečanosti dali su članovi udruženja „Bosanska čast“. Uz podršku zeničkih privrednika oni su obezbijedili prigodne poklone za sve učenike uključujući i prazničnu tortu. Donijeli su i pet metara veliku zastavu Bosne i Hercegovine. (D. Travar)