Tribina „Budući izazovi nezavisnosti BiH 32 godine nakon Referenduma“ održana sinoć

„Budući izazovi nezavisnosti BiH 32 godine nakon Referenduma“ naziv je tribine koja je sinoć održana u zeničkom Penzionerskom domu sa stacionarom, a u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Organizatori tribine sa koje su sinoć poslane snažne patriotske poruke, te ukazano na važnost obilježavanja značajnih historijskih datuma naše zemlje su SUABNOR ZDK i UABNOR grada Zenica.

Jedan od predavača na tribini prof.dr. Mirza Džananović ukazuje da je nakon 32 godine od sticanja nezavisnosti jedan od najvećih problema budućnosti naše zemlje demografska slika, koja je iz dana u dan sve gora.

Svi mi zaboravljamo da državu čine i osnivaju građani. Države postoje da bi štitile interese građana. Ako nam nestane građana, a s obzirom na ove tendencije koje imamo, država postaje samo lijepa struktura na geografskoj karti ili limenka bez sadržaja“, naglašava Prof.dr. Mirza Džananović, jedan od predavača sa sinošnje tribine.

Upozorava da 32 godine tapkamo u mjestu, a da je države BiH sve manje.

Nadu ipak bude mladi koji vole svoju zemlju i imaju elana da svoju budućnost grade u njoj, baš kao i mladi Haris, jedan od najmlađih članova zeničkog UABNORA.

Ja ću u BiH ostati do trenutka da ima nade za poboljšanje, a nada će se javiti kada se odstrani nacionalizam iz našeg političkog sistema i kada se usredsredimo na bitna ekonomska pitanja i prosperitet – to će zadržati mlade u BiH“, poručuje Haris Telalović, učenik „Ekonomske škole“ u Zenici i jedan od predavača na tribini.

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, jedino je pitanje koje je postavljeno na Referendumu održanom 1. marta, prije 32 godine, koje nam je garantiralo budućnost, ali i uvelo u rat. Na nama je da se sjećamo ovog važnog historijskog datuma naše zemlje, ali i da ga istinski živimo sa svim demokratskim  slobodama koje su nam Ustavom i zagarantovane. (M. Hurem)