Srednja mješovita škola održala javnu prezentaciju projekta “Mladi za čist zrak”

Srednja mješovita škola iz Zenice održala je danas javnu prezentaciju projekta „Mladi za čist zrak“. Projekat realizuje Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle uz finansijsku podršku UNICEF-a BiH a u Zenici i uz podršku Vlade ZDK. U projektu učestvuju mladi iz deset gradova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Kroz ovaj projekat mladi su pokazali šta mogu da učine za Zenicu. Učinili su to kroz konkretne mjere i edukaciju šireći ekološku svijest mladih kroz osnovne škole. U projerkat su uključili i privredne subjekte te udruženja koja se bave ekologijom. Milan Šćekić, profesor stručnih predemeta za šumarsku i ekološku struku iskazao je zadovoljstvo postignutim. „ Danas smo se okupili da prezentujemo šta su sve to djeca uradila za godinu dana u okviru ovog projekta.

Vjerujte mi da su to fantastični rezultati. Projekat se provodi u deset gradova. To su kotline u srednjoj Bosni poznate po aerozagađenju sa gradovima Sarajevo, Zenica, Kakanj i Maglaj. Zatim tuzlanski bazen a u RS Ugljevik, Brčko i Bijeljinu. „Poenta projekta je na preduzimanju konkretnih mjera. Neke od njih nam izdvaja Amela Mujaković, direktorica Srednje mješovite škole u Zenici.“ Konkretno, naša škola se bavi ozelenjavanjem zagađenih površina. Imamo sadnice u našem plasteniku koje će biti zasađene kada za to dođe vrijeme na precizno određena mjesta. Još jedna od misija škole je razvijati navike kod djece, širiti obrazovanje i davati im nove činjenice. To će najbolje mladi mladima prenijeti“.  Uz sve pobrojane ciljeve projekta treba izdvojiti i iniciranje predstavnika vlasti na implementaciju usvojenih planskih dokumenata iz oblasti zaštite zraka i okoliša u gradu Zenici i ZDK. (D.T.)