Omladinski hor za Dan nezavisnosti BiH izvodi oratorij “Zapis o zemlji”

Omladinski hor Zenica i ove će godine državni praznik Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježiti na sebi svojstven način – oratorijem Zapis o zemlji, muzičko scenskim performansom koji u 57 minuta govori o zemlji Bosni u tri vremenske epohe.

Prva je prema riječima dirigenta Milenka Karovića vrijeme Bosne i Herecegovine kao jedne od republika bivše Jugoslavije, dakle socijalističko doba, zatim drugi dio je doba rata od 1992. do 1995. godine, i treći postratno, tranzicijsko vrijeme u našoj zemlji.

„Uz četiri fenomenalna solista, različitih generacija, čar oratorija Zapis o zemlji jeste u tome što svaku pjesmu i svaku od ovih epoha prate adekvatni kadrovi u filmu koji publika gleda istovremeno dok traje koncert na velikom platnu. Za taj film su svoje umijeće pokazali Dado Ruvić i Mirsad Mujkić, vaše kolege, a stihove Maka Dizdara govoriće zenička vrsna glumica Sabina Kulenović“, kazao nam je maestro.

Oratorij Zapis o zemlji izveden je posljednji put na Dan državnosti 25.11.2023. u Sarajevu kada je Omladinski hor doživio višeminutne ovacije. Ulaznice su u prodaji na biletarnicama BNP-a, a koncert je zakazan za 2. mart sa početkom u 20:00h u velikoj Sali pozorišta. (A.H.)