Održana tematska sjednica Gradskog vijeća o stanju u JU Apoteke “Zdravlje” Zenica

Završen je prvi dio sjednice Gradskog vijeća Zenica na kojoj su gradski vijećnici raspravljali o aktuelnoj problematici u Javnoj ustanovi Apoteke „Zdravlje“ Zenica.

U uvodnom dijelu direktorica Mirsada Strika ukazala je na činjenicu da je jedan od povjerilaca pokrenuo izvršni postupak po sudskoj presudi za dugovanja stvorena u ranijem periodu što će, kako tvrdi, rezultirati blokadom žiro računa Ustanove, a što je posljedica pokretanja tužbe po kolektivnom ugovoru zaposlenika Ustanove. Ranije je, na zahtjev Gradonačelnika Kasumovića formirana komisija za pripremu relevantnog materijala s prijedlozima mogućih rješenja za prevazilaženje aktuelne situacije u ovoj ustanovi.

Nakon više od dva sata rasprave u kojoj su svoja viđenja problema iznijeli Menadžment i Sindikat, vijećnici kao i Gradonačelnik donesena je odluka da se formira stručni tim od predstavnika Menadžmenta i Gradske uprave uz angažman eksperata iz ove oblasti koji će u periodu moratorija odnosno u naredna tri mjeseca pripremiti rješenje za koje detaljnom analizom procijeni da je održivo. “Podsjećam, smatram da je pogrešna prosudba o javnom privatnom partnerstvu. Svi misle da je to završena stvar i da je riječ o prodaji ili privatizaciji. Ne, ovdje je riječ o partnerstvu pod određenim uslovima utvrđenim Zakonom odnosno studijom opravdanosti. U pravni odnos ulaze javni sektor odnosno konkretno osnivač apoteka i privatni partner koji bude izabran odnosno po javnim procedurama najpovoljniji te se definiše ugovor sa svim obavezama koji između ostalog podrazumijeva dovođenje firme na održiv nivo, period povrata investicija i nakon isteka ugovora, ukoliko se partnerstvo ne produži je dužan da vrati ustanovu u punom kapacitetu”, objasnio je Selver Keleštura, sekretar Gradskog vijeća kao jednu od ponuđenih opcija koje zagovara i Gradska uprava kako bi se na najbolji način  riješili nagomilani problemi u Javnoj ustanovi Apoteke „Zdravlje“ Zenica.

Gradski vijećnici bi nakon isteka datog roka tačnije nakon tri mjeseca trebali ponovo razmotriti situaciju u ovoj ustanovi. Na današnjoj sjednici jednoglasno je podržan i prijedlog Denana Pašalića da se formira komisija pri Tužilaštvu Zeničko dobojskog kantona koja će utvrditi zašto je došlo do nagomilanih dugova u periodu od 2000. do 2016. godine? Trenutni dug ove Javne ustanove iznosi oko 3.200.000 KM a od 2016. godine JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica posluju pozitivno.  (B.D.)