Dan u znaku novih bosanskohercegovačkih dramskih tekstova u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

U okviru manifestacije Dani BNP-a, povodom 74 godine postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas, 26. februara u Zeničkom pozorištu će biti upriličene dvije programske aktivnosti posvećene novim bosanskohercegovačkim dramskim tekstovima.

Prva na redu su scenska čitanja pod nazivom „New Stages Southeast – Nova dramaturgija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije“ u režiji Ajle Bešić i u produkciji Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine i Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. U ovom pozorišnom projektu u jugoistočnoj Europi od 2021. do 2023. godine, mladi dramski pisci i spisateljice iz osam zemalja razvili su preko trideset novih pozorišnih tekstova pod vodstvom  ​​ renominiranih njemačkih i lokalnih mentora. Nove drame mladih dramaturga i dramaturginja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije bit će izvedene u inscenaciji studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, 26. februara u 12 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Dramatuzi i dramaturginje i njihovi komadi su: Asja Krsmanović – „Kiselina“, Dario Bevanda – „Mrak na rubu grada“, Bojana Vidosavljević – „Neke djevojke (i momci) su veće od drugih“, Anita Čeko – „Daleko je Kandahar“ i Hristina Mitić – „Zvezda upekla”. Glumci i glumice koji čitaju tekstove su: Emina Topolović, Iman Bubić, Ana-Marija Tomić, Antonija Blaće, Armin Filipović i Nedim Džinović.

Nakon toga, u 19 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ bit će upriličena promocija nove knjige „Tri drame“ u izdanju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U pitanju je knjiga koja sadrži tri dramska teksta koja su se našla na prvom mjestu ili u najužem izboru na posljednja dva Konkursa za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst. Prvi damski tekst je „Babylon Blues“, autora Darija Bevande koji je prema Odluci članova Žirija osvojio prvo mjesto na prvom po redu Konkursu iz 2020. godine. Druga drama je pobjednički tekst drugog po redu Konkursa iz 2023. godine pod naslovom „Sparina“, autora Anesa Osmića, a treća drama koja nosi naziv „Derbi“, autorice Vedrane Božinović, našla se u najužem izboru članova Žirija drugog Konkursa. Tematizirajući odnose iz kruga najbiližih ljudi, porodice ili prijatelja, sve tri drame nas suočavaju sa smrću, odsustvom, izgubljenim vremenom, krivicom i dubokim međusobnim nerazumijevanjem. Na promociji knjige će govoriti autori drama Dario Bevanda, Anes Osmić i Vedrana Božinović, a promocijom će moderirati dramaturginja Nedžma Čizmo i urednica Merima Handanović.