Održan 6. festival “Zlatni čokanj”

U Zenici je održan 6. Međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni čokanj“. Od prvog festivala kada je nastupilo 25 takmičara sa 60 uzoraka, samo šest godina kasnije festival je okupio 320 proizvođača sa 750 uzoraka.

Na festivalu je bilo zastupljeno 12 država, većinom iz regiona, ali zaprimljeni su uzorci i iz Amerike i Australije. Nakon ocjena stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Nermina Spaho dodjeljena su 24 Zlatnja čokanja u šest kategorija. Ukupno su tokom festivala podjeljene 452 zlatne medalje, 229 srebrenih i 59 bronzanih medalja.

Mogu da kažem da smo doveli Evropu u Zenicu i ja sam ponosan na sebe i na ekipu koja me podržava cijeli niz godina i evo do dana današnjeg. Hvala svima na podršci nadam se da će Zenica prepoznati ovo što radimo. Kada smo završili popis svih pristiglih uzoraka zaključili smo da smo dobili vrhunske rakije ne samo iz naše države nego iz cijele regije. Zbog toga i mi smo pristupili kvalitetnije da bi ocjene bile što relevantnije. Mogu da kažem u odnosu na ono što smo imali prije šest godina velike su razlike tako, da uspjeli smo napraviti nešto“, kaže Boško Jefić, predsjednik Udrženja Zlatni čokanj koje je i organizator istoimenog festivala.

Vrhunskom organizacijom šestog festivala letvica je postavljena visoko. Pitanje je kako održati ovaj nivo. Naš sagovornik ima odgovor i na to pitanje.

Zenica će oživjeti ZEPS. Pošto ide Ramazanski bajram i Kurban bajram, pomjeraju se prema februaru došli smo na ideju da Zlatni čokanj pomjerimo za oktobar. Razgovarali smo sa ljudima iz Tapasa i dogovorili da se festival održi u okviru ZEPS-a“, kaže Jefić.

Šesti festival Zlatni čokanj protekao je u izuzetnoj organizaciji i za samo šest godina Zenicu je pozicionirao na mapu sajmova jakih alkoholnih pića i likera na čemu organizatorima treba iskreno čestitati. (N. Glibo)