ZENICA: Održan okrugli sto na temu prevencije nasilja u društvu

U Zenici je danas priređen okrugli sto na temu „Institucionalna i religijska prevencija nasilja u društvu“,čiji je organizator Emina Babić,koordinatorica Radne grupe za prevenciju nasilja u društvu Gradskom vijeću Zenica,Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine,Odbor za međureligijsku saradnju Zenica.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici vlasti,javnih zdravstvenih ustanova i institucija,civilnog sektora,potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo,te predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH,Alma Kratina.

-Kada je u pitanju ova problematika treba razgovarati,donijeti nove zakone,izdvajati više novca,uz jačanje infrastrukture i da se sve institucije maksimalno angažuju na prevenciji nasilja,izjavio je Refik Lendo.

Međureligijsko vijeće BiH je uključeno u rješavanje problematike sveprisutnog nasilja,podsjeća stručna savjetnica u ime Islamske zajednice Ajša Kasumović-Mahmutović.

-Prošle godine formirana je Mreža vjernica kao platforma koja će raditi na zaštiti i promociji ljudskih prava,kazao je Kasumović-Mahmutović.

-Vrlo je važan multisektorski pristup,mi smo ovdje u ime svih relevantnih institucija,dobro se međusobno poznajemo,želimo razmijeniti informacije i bar što se tiče Zenica,jako smo povezani,izjavila je organizatorica okruglog stola,Emina Babić.

Kaže,kako je i ovaj današnji događaj doprinos da naše društvo bude bolje,uputivši zahvalnost i medijima na interesu za ovu tematiku. (Š.B.)