Građani BiH progovorili o pritiscima na birače

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ u nastojanju da razotkrije i suzbije pritiske na birače pokrenula je kampanju o političkim pritiscima u BiH, a dio kampanje odnosi se i na stvarna iskustva građana koji su se susreli sa različitim oblicima pritisaka na birače.

Prethodno objavljeno istraživanje Koalicije „Pod lupom“ u kojem je učestvovalo 868 građana je pokazalo da su pritisci na birače itekako učestala pojava, a pojedinačne priče koje su selektovane za prezentaciju javnosti pokazuju na jednostavan način da se pritisci na birače javljaju i u državnim institucijama, i u privatnim kompanijama, da ih vrše i stranački ljudi, ali i građanima bliske osobe, odnosno, bliža porodica i prijatelji, te da se pritisci na birače ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, a isto tako i da skoro nijedan politički subjekt ne preza od pritisaka na birače, te se selektovane priče odnose na skoro sve političke subjekte koji su na nekom od nivoa vlasti u BiH: SNSD, HDZ BiH, SDA, SDP, DEMOS, SDP, NiP, SDS, SBiH…

Priče građana zaista pokazuju da je neophodno proaktivno djelovanje kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa, te zaštitili građani-birači. Čvrsto vjerujemo da je podizanje svijesti o pritiscima na birače kroz konkretne slučajeve izuzetno važno. Prikazivanjem primjera iz stvarnog života građani i građanke stiču uvid u različite oblike prinude i manipulacije do kojih može doći radi ostvarivanja interesa političkih subjekata na izborima. – poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.

Zbog zaštite identiteta građana i građanki koji su skupili hrabrost da podijele svoja iskustva, priče su anonimizirane i uklonjeni su svi podaci iz priča koji bi ih mogli ugroziti, ili na neki način povezati sa samom pričom, ali su zadržani opisi situacija u kojima su se našli i izazovi sa kojima su se suočili.

Jedna građanka (25) iz Hercegovine podijelila je svoje iskustvo sa Opštih izbora 2022. godine za koje navodi da je uzelo i svoj psihološki danak. Moram dijeliti sadržaje, moram ići na skupove (čak i u druge kantone), moram dovesti minimalno 20 osoba da se uključe i da to budu sigurni (s oštrim naglaskom na sigurni) glasovi na izborima, moram dostaviti lične podatke svoje porodice, moram naći ljude čiji ću glas kupiti za određenu cifru. Ispred svake naredbe stajalo je “moraš”, a bilo je popraćeno sa “ako misliš išta imati”. Pod tim išta, stajalo je: moja stipendija, moj posao, posao nekoga iz moje porodice…“Puno ih čeka u redu, ne zaslužiš li nema te nigdje, bez nas se ništa ne može, šta misliš Boga ti ko će te htjeti zaposliti”. Možda nekome moja priča zvuči bezazleno, ali je na mene toliko psihički i emotivno utjecala da mi je stvorila gađenje prema svakom dijelu politike. Da vas neko konstantno zove, forsira i prijeti vam da bi bili njihova marioneta teško je za podnijeti i jedan dan, a tek nekoliko mjeseci.  – navodi građanka čiji je identitet skriven.

Građanin (68) iz srednje Bosne je podijelio svoje iskustvo sa pritiscima na birače pred Lokalne izbore 2020. godine u državnoj firmi. Zbog obijanja stranačke naredbe njegov sin je ostao bez posla, a naposljetku je i sam dao otkaz.

Kada je počela izborna kampanja, direktor je pojačao pritisak da se glasa za njega. Započeo je zloupotrebljavati radne sastanke u firmi, a vrlo brzo je krenuo i u otvorenu kupovinu glasova. Poruka je bila jasna: glasajte za njega, a za svaki glas dobijajte 100 KM. Dodatno je obećan i veći iznos, ako i članovi porodice uposlenika glasaju za njega. Glasovi su se kupovali tako da svako ko je želio da glasa za direktora već je unaprijed dobivao popunjen glasački listić koji je morao da ubaci u glasačku kutiju i pošalje SMS da je ispunio zadatak. – navodi građanin čiji je identitet skriven.

Zabrinjavajuće je što izborna korupcija i politički pritisci utiču na samu egzistenciju građana i građanki BiH, te se nedozvoljeni pritisci na birače često odnose i na zaposlenje uz stranačke uslove ili dobijanje otkaza na poslu u slučaju nepoštivanja stranačkih naredbi. Nažalost, u nekim situacijama, pritisci na birače su rezultirali i odlaskom iz BiH.

Jedna građanka (37 godina) iz srednje Bosne čiji je suprug dobio otkaz kada su odbili prikupljati sigurne glasove za stranku navodi: „Moj muž i ja sa našom djecom se puno bolje i sigurnije osjećamo u Njemačkoj, a u BiH dolazimo kada poželimo najbliže. Ta želja jako brzo iščezne kada se sjetimo posljednjih mjeseci života u BiH, odnosno preživljavanja jer je muž ostao bez posla i mi bez jedinog prihoda.“

Građanin (25) iz sjeverne Bosne navodi kako je u međuizbornom periodu 2021. godine jedini način da se zaposli bio preko stranke, što nije želio uraditi.

„U tom trenutku shvatio sam da su mukotrpan trud i rad uloženi tokom četverogodišnjeg studija, koji su bili nagrađeni visokom prosječnom ocjenom i brojnim studentskim priznanjima, nedovoljni kako bih imao ravnopravan tretman i priliku da se izborim za posao u struci u svom rodnom gradu. Zbog toga sam profesionalni angažman u struci potražio prvobitno u drugom gradu, a potom i u drugoj državi, što me je odvelo daleko od rodnog grada.“ – navodi građanin čiji je identitet sakriven.

Građanka (31) iz Hercegovine navodi kako je dobila otkaz u javnoj instituciji jer stranka nije željela gubiti radna mjesta na osobe od kojih neće imati koristi u stranci.

“Osjećala sam se duboko razočarano i u jednu ruku prestrašeno, jer sam znala da nemam aduta s kojim se mogu boriti protiv njih. Stojim sama u svojim 20-im nasuprot godinama ukorijenjenog sistema u bosanskohercegovačkom društvu. U trenutku, u vodu je pao sav moj trud i prije i tokom rada u toj ustanovi. Koristi im, očito, nisam dovoljno donijela, jer su vremenom odustali od pritiska i uručili mi otkaz. Ja od tada nisam radila više niti jedan posao u svojoj struci, a posebno ne u svom gradu. Diploma mi stoji na polici, a ja radim sezonske poslove po okolnim zemljama, zarađujući za život.“ – navodi građanka čiji identitet je skriven.

Cijele priče građana i više priča možete pronaći na LINKU.

Iz Koalicije „Pod lupom“ navode kako navedeni primjeri pokazuju da su politički pritisci itekako dio bh. stvarnosti, i to ne samo za vrijeme izbora. Radi se o kontinuiranim pritiscima na građane i građanke, a zabrinjava nedostatak mehanizama za zaštitu građana i to što se postojeći ne koriste efikasno. Koalicija „Pod lupom“ je stava da je neophodno uvesti politiku nulte tolerancije prema političkim pritiscima i zloupotrebama kako bi se stvorila atmosfera u kojoj se takve aktivnosti najstrože osuđuju i kažnjavaju.

Iz Koalicije Pod lupom“ pozvali su sve građane i građanke da sa njima anonimno podijele njihovu priču o pritisku na birače koji su doživjeli. Građani i građanke mogu anonimno podijeliti svoju priču o pritisku na birače koji su doživjeli putem PRIJAVNOG OBRASCA na web stranici www.podlupom.org, maila info@podlupom.org ili besplatnim pozivom na 080 05 05 05.