Narednog vikenda Šesti međunarodni festival “Zlatni čokanj 2024”

Udruženje Zlatni Čokanj Zenica, organizuje Šesti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj 2024.“ Manifestacija, koja je postala tradicionalna, održat će se u Zenici 24. februar 2024. godine sa početkom u 16 sati.

Festival se organizuje s ciljem očuvanja tradicije i promocije tradicionalnog načina pripreme i pravljenja voćnih rakija i likera zeničkog kraja, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona. Za dostavljanje uzoraka Festival je svoja vrata otvorio već 1. januara 2024. godine.

Uzorci će se moći dostavljati cijeli mjesec do 1. februara 2024. godine. Nakon toga pripremili smo degustaciju, odnosno selekciju, za koju smo, samo za ovaj događaj, angažovali eminentnog stručnjaka za ovu oblast sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nerminu Spaho – predsjednica komisije, izv. Prof. Dr. Sc. Ante Lončarić – profesor jakih alkoholnih pića na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osjeku Hrvatska, Koviljka Tkaček dipl. ing. Prehrambene tehnologije – Poljoprivredni fakultet Beograd, Dalibor Pašić, dipl. ing. voćarstva i vinogradarstva – Poljoprivredni fakultetu u Banja Luci uz njih još pet stalnih članova žirija iz Zenice.

Na sami dan Festivala svi zainteresovani će imati priliku probati uzorke od izlagača koji će svoje proizvode prestaviti na festivalu, a sve će biti popraćeno bogatom gastronomskom ponudom zeničkog kraja i okoline kao i prigodnim kulturno-zabavnim programom. Osim izložbenog dijela Festival ima i takmičarski dio u okviru kojeg će Stručni žiri Festivala degustirati i ocijeniti pripremljene uzorke, te na kraju najuspješnijim dodijeliti zaslužena priznanja. Festival je predviđen i kao mjesto susreta stručnjaka, gdje će biti održano i nekoliko stručnih skupova – ovaj put organizujemo predavanja o pripremi i proizvodnji voćnih rakija.

Ono što garantujemo jeste iskren i posvećen pristup i želja za očuvanjem tradicije koja nas vodi prilikom osmišljavanja ovog događaja.

Iskreno se nadamo da ćete pronaći vremena te svojim prisustvom podržati održavanje Šestog međunarodnog festivala jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj 2024“. (izvor: Udruženje Zlatni čokanj)