Ponovo rastu cijene goriva, očekuju li nas nova poskupljenja?

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom BiH polako rastu i taj trend će biti nastavljen u narednom periodu, saopštili su brojni mediji proteklih dana. 

Distributeri u oba entiteta ističu kako je poskupljenje od pet do 10 feninga neminovno i da će korekcija ovisiti od isteka zaliha. U Udruženju za zaštitu potrošača Srednje Bosne učestala poskupljenja goriva smatraju neopravdanim.

Do sada se nije kod nas dešavalo da kada krene priča o poskupljenje da se ona i ne dese. Smatram da pojedina državna Ministarstva mogu utjecati na korekcije cijena, ali je očito da su sve druge stvari bitnije od života i budžeta običnog građanina od kojeg i oni zapravo žive. Bojim se da će doći do poskupljenja goriva, a samim tim i do poskupljenja svih drugih namirnica. Svaka najava poskupljenja goriva utjecala je na rast ostalih namirnica, a svako poskupljenje je novi udar na džep bh.građana koji ionako jedva preživljavaju”, kazao je Admir Arnautović, predsjednik Kluba potrošača Srednje Bosne Travnik.

Građani su ogorčeni jer očekuju da će poskupljenje goriva prouzrokovati val poskupljenja i dugih roba i usluga. Iz Kluba potrošača kažu kako je strah opravdan. – Svaka godina je teže. Bilježimo rast cijena a plate I penzije već odavno ne mogu stići ta poskupljenja. Građani su s razlogom zabrinuti, a najviše oni sa najmanjim primanjima a takvih je u našoj zemlji puno, dodao je Arnautović.

Gorivo je skuplje u prosjeku od pet do deset feninga, a da li će doći do lančanog poskupljenja I ostalih životnih namirnica uskoro ćemo saznati. (B.Dorić)