Irfan Handukić na bijenalu u Francuskoj

Irfan Handukić, akademski slikar iz Zenice i umirovljeni professor Likovne akademije u Sarajevu predstavio se nedavno sa tri svoje grafike na prestižnom bijenalu “Sarcelles de France”. Bijenale je bilo pozivnog karaktera.

Irfan Handukić, doajen likovne umjetnosti u našoj zemlji bio je jedini umjetnik iz Bosne i Hercegovine koji se predstavio na Bijenalu u Francuskoj. Radi se o vrlo opsežnom međunarodnom bijenalu koje promoviše isključivo one značajne grafičare iz cijelog svijeta koji rade duboku štampu. Međunarodna publika mogla je da vidi tri njegove grafike u već prepoznatljivom stilu. Radi se o grafikama iz ciklusa “Putevi nebeski”, ” Battente” i “ HUMA”.

Bijenale je postavio počasni predsjednik Jean Paul Provost, a kustos izložbe je bio Jean Pierre Tanguy. Pokrovitelj Bijenala je državno ministarstvo kulture. U službenom katalogu izložbe se navodi “kombiniranom grafičkom tehnikom intaglio internacionalno afirmiran grafičar Irfan Handukić – bard grafičke scene, problematizira apstraktno u konkretnom i konkretno u apstraktnom u kontrastima između akromatskih i obojenih zrnastih rukopisa, zapisa i ploha otisnutih u apstraktno-konkretni vizualni konstrukt koji dodiruje i jedan i drugi pol. Ali što je u kozmičkim relacijama zakrivljeno prostor – vrijeme i mikrokvantnom svijetu doista apstraktno? Sve i ništa. To su vizuelni sklopovi iskonskih ugađanja i fluidne estetike na skali od vertikalnog do horizontalnog optičkog vizualnoga sklopa. ”Doajen bosansko –hercegovačke likovne scene, ali iznimno cijenjen i poznat i u Hrvatskoj jest legenda umjetničke grafike, Irfan Handukić, bilježi Iva Korbl, kustosica, historičar umjetnosti iz Zagreba. Na bravuzorno umijeće ovog grafičkog umjetnika ne treba posebno trošiti riječi jer je to razvidno iz svakog njegovog grafičkog lista. Njegove su apstraktne grafike bogate, baršunasto masno otisnute, a opet iznimno precizne i delikatne u kombiniranju slojeva, u apartnim začudnim kombinacijama stroge geometrije neukroćenih fragmenata kolorističkog tkiva koji se preklapaju, iako takvi, vrlo kontrolirani, odmjereni umjetnički senzibilitet promatrača ostavlja bez daha, Irfan Handukić radi na nekoliko polja istraživanja. (D. Travar)