Epidemiološka situacija nepovoljna

Epidemiološka situacija na području Zenice trenutno je nepovoljna kao i u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine.

Od početka godine do danas imamo prijavljena 34 slučaja velikog kašlja i tri oboljela pacijenta od morbila. Svi prijavljeni slučajevi su nevakcinisana djeca, izuzev u dva slučaja, a riječ je o oboljeloj djeci u starijoj dobi koja su zadnju dozu vakcine dobili 2011. i 2015. godine, a imunitet nakon dobijanja vakcine traje pet godina“, potvrdila je doktorica Aida Hodo Brdarević, načelnica Službe za epidemiologiju Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Ova služba nedavno je uputila dopis svim zeničkim osnovnim školama u kojem je pozvala roditelje da zbog loše epidemiološke situacije dovedu svoju djecu na vakcinaciju ukoliko su ista propustila neku od redovnih vakcina.

Imunitet nakon vakcinacije protiv pertussisa traje od pet do sedam godina, ali su najugroženiji najmlađi pacijenti. Stoga pozivam roditelje da se odazovu vakcinaciji, a to mogu učiniti svaki radni dan u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu djece na vakcinalnom pultu u periodu od sedam do 20 sati. Pozivam još jednom sve roditelje da se odazovu vakcinaciji kako bi zaštitili svoju djecu od zaraznih oboljenja. Već imamo dobar odziv roditelja u proteklih 15 dana koliko već vršimo naknadnu vakcinaciju. Nisu u pitanju nikakve nove vakcine, niti bilo kakve zalihe vakcina. Podsjećam, riječ je o redovnoj imunizaciji, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije vršimo naknadnu vakcinaciju kako bismo izbjegli veliki broj oboljelih sa težim posljedicama“, dodala je doktorica Hodo Brdarević. (B. Dorić)