Udruženje „Mreža roditelja“ Zenica realizuje projekte na sprječavanju vršnjačkog nasilja

Udruženje „Mreža roditelja“ Zenica već godinama realizuje projekte na sprječavanju vršnjačkog nasilja.

U prošloj godini realizovali su dva značajna projekta podržana od Gradske uprave i Ministarstva obrazovanja ZDK i to: „Pokreni se i djeluj“ i „Emocije su važne“. “Oko 70 mladih ljudi iz Zenice i Zavidovića uspješno je edukovano kako da reaguju u slučaju pojave bilo kojeg oblika nasilja. Svjedoci smo teških dešavanja oko nas i smatram da moramo promijeniti nešto u pristupu i radu na prevenciji i smanjenju vršnjačkog nasilja. Moramo promijeniti metode pristupa i svi zajedno se uključiti u rješavanje ovog velikog problema te da pronađemo bolja rješenja i time doprinesemo kvalitetnijem rješavanju odnosno prevenciji i smanjenju rizičnih ponašanja mladih osoba za sve nas”, kazala je Almira Sarvan, predsjednica Udruženja „Mreža roditelja“.

Iz ovog ali i brojnih drugih udruženja smatraju kako je jako bitno uključiti i educirati roditelje. “Znamo da je porodica stub društva i ako mi educiramo roditelje kako da djeluju u slučaju pojave nasilja i kome da se obrate mi smo uložili nešto u svoju zajednicu i sigurniju budućnost. Ukoliko budemo nijemi posmatrači vrlo je neizvjesno šta nas sve čeka”, dodala je Sarvan.

Udruženje će i u ovoj godini raditi na projektima sprječavanja vršnjačkog nasilja ali će realizovati i radionice kako za mlade tako i za roditelje.(B.D.)