BNP Zenica: Objavljen javni poziv za učešće na 23. Festivalu BH drame

Bosansko narodno pozorište Zenica, raspisalo je međunarodni javni poziv za učešće na 23-ćem Festivalu BH drame koji će se održati krajem maja. Pripremaju se i da krajem ovog mjeseca dostojno obilježe svoj 74-ti rođendan.

Festival bosansko-hercegovačke drame jedina je smotra takve vrste u našoj zemlji. Kroz dvije decenije postojanja, izgradio je visok rejting i van granica Bosne i Hercegovine. Dvadeset i treće izdanje Festivala održaće se od 23. do 30. maja.

Očekujem da će festivalski selektor, Hazim Begagić uspješno obaviti svoj posao. Imamo uvid u pozorišne proukcije u protekloj i do početka marta tekuće godine tako da očekujem da će selektor zaista imati pune ruke posla“, kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica. Tekstovi domaćih dramskih pisaca nisu interesantni samo za naša pozorišta. „ Izvan Bosne i Hercegovine imate inscenacije domaćih pisaca u Srbiji, Hrvatskoj  i Italiji tako da ne sumnjamo da će se nešto od tih produkcija naći i na ovogodišnjem festivalu“.

Ovog mjeseca u BNP-u će se prisjećati 25 februara davne 1950 godine kada je u tadašnjoj Sokolani, Oblasnom pozorištu Zenica, odigrana prva profesionalna pozorišna predstava u našem gradu, „Duboko je korjenje“.  „Svoj 74-ti rođendan BNP je odlučio obilježavati sedam dana sa sedam predstava. Pet će biti iz naše produkcije i dvije gostujuće predstave. Pozorište mladih iz Sarajeva predstaviće se svojim mjuziklom „Tik TiK Bum“ a Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara sa predstavom „Staklena menažerija“ , ističe direktor zeničkog pozorišta.  Rođendanski program ponudiće i dvije književne promocije. Radi se o knjizi „ Tri drame“ sa tri najbolja dramska teksta sa konkursa za dramski tekst na Festivalu BH drame.Promovisana će biti i knjiga dramskih tekstova iz projekta koji se realizuje sa Goethe institutom iz Sarajeva. U knjizi su drame autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. (D.T.)