Predstavljeni rezultati 100 dana rada Vlade ZDK, najavljeno moguće izmještanje Kantonalne bolnice

zdk.ba

Povodom 100 dana rada nove Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održana press konferencija na kojoj je sumiran dosadašnji rad.

Predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić kazao je da je od 24. oktobra kada su ušli u proceduru formiranja nove većine Skupština održala četiri sjednice na kojima je raspravljano o 27 tačaka dnevnog reda. U tom period usvojena su četiri zakona, te svi finansijski planovi za tekuću godinu što znači da Skupština prati rad Vlade i da će to raditi i u narednom periodu.

Premijer Nezir Pivić je kazao da je 100 dana relevantan period za ocjenu rada.

“Usvojili smo sve finansijske dokumente za 40-ak dana. Usvojili smo budžet koji je ove godine rekordan u iznosu 595 miliona maraka gdje smo ispoštovali sve zahtjeve budžetskih korisnika. Transfer za sport je također povećan za 25 posto. Za pokriće deficita planirano je sedam miliona maraka, a isplatili smo i 350 maraka pomoći bez uredbe Vlade Federacije“, kazao je Pivić.

On je istakao da su u radu Vlade veliki teret presude po tužbama jer se radi o velikim srestvima, ali i najavio inovativniji pristup rješavanju ovog problema. Naime, kako je kazao svima koji imaju potraživanja biće ponuđeno da se odreknu kamata, a za uzvrat bi došli odmah na listu za isplatu.

“Socijalni dijalog i materijalni položaj zaposlenih su vrlo bitna stavka u radu ove Vlade. Svi sindikati su pokazali razumijevanje. Ono što moram kazati je da imamo najveće plate u osnovnim i srednjim školama u Federaciji, postigli smo sporazum po kojem je povećana osnovica za plate u MUP-u, a biće povećana i druga izdvajanja za MUP”, naglasio je Pivić.

On je istakao da je opredjeljenje Vlade jačanja privrede i poljoprivrede, a značajna pažnja biće posvećena i boračkoj populaciji. U fokusu Vlade biće i Kantonalna bolnica gdje Pivić očekuje definisanje odnosa između Kantona i Grada Zenica, a ukoliko se ne postigne dogovor najavio je i moguće izmještanje Kantonalne bolnice u neku drugu općinu. Na kraju Pivić je kazao da će posebna pažnja biti na borbi protiv korupcije. (N.G.)