Sinoćnji požar na Smetovima izazvao manju materijalnu štetu

Sinoćnji požar na Smetovima izazvao je manju materijalnu štetu.

Požar je zahvatio nisko rastinje i travu u večernjim satima između dvije pješačke staze koje vode prema Izviđačkom domu.

Prema riječima Nermina Mujkanovića, starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, požar je veoma brzo lokalizovan.

„To je bio požar niskog rastinja, nije bilo ništa ozbiljno. Vatrogasci su uspješno lokalizovali i ugasili. S obzirom na to da je bio u večernjim satima, djelovao je kao ozbiljniji, ali je ustvari bio manji požar“.

Zenički vatrogasci apeluju na pojačan oprez građana prilikom boravka u prirodi s obzirom na dolazak toplijih dana.

„Već je počelo lijepo vrijeme i čišćenje njiva te stoga apelujem da pronađu drugi način čišćenja njiva. Ako već hoće žele da čiste postoji posebna metodologija i načini na koje se to radi”, poručuje Mujkanović.

Da je oprez neophodan, svjedoče i podaci o broju intervencija. Prošle godine su bile 444 intervencije od čega su većina bili požari i takozvane tehničke intervencije.

„Građani trebaju biti svjesni da je preventiva najbolja u borbi protiv požara. Ukoliko dođe do požara, svaki punoljetni građanin je po zakonu obavezan da pristupi početnom gašenju, ukoliko ne ugrožava sebe i druge“, naglašava naš sagovornik.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice su građanima na raspolaganju i u vidu savjetodavne podrške putem broja 123. (M.J.)