Medijski radnici u BiH odali počast poginulim novinarima u pojasu Gaze

Međunarodna federacija novinara i Udruženje „BH novinari“ pokrenuli su danas akciju odavanja počasti poginulim novinarima i novinarkama u ratnom pojasu Gaze.

Tako su u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine danas u isto vrijeme, kada je i u Briselu održan javni skup, u ovoj akciji učestvovale brojne kolege i kolegice.

Paljenjem svijeća i slanjem poruka o tome da je nedopustivo ubijati novinare i medijske profesionalce  odazvali su se i zenički novinari i novinarke. Na glavnom  gradskom trgu su 30 minuta poslije podoneva transparentima i paljenem svijeća u pomen na 99 ukupno poginulih novinara i novinarki u području Gaze iskazali solidarnost sa porodicama kolega i kolegica. Ističu da ne se ne smije zaboraviti da su osim novinara na meti projektila u Gazi često bile cijele njihove porodice. Ovo okupljanje održano je u organizaciji Kluba „BH novinari“ Zenica.

„Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bi se prisjetili svih kolega i kolegica i medijskih profesionalaca u pojasu Gaze koji nisu više među živima. Na ovaj način želimo poslati jasnu poruku da je nedopustivo ubijanje novinara”, kazala je Velida Kulenović, iz Kluba „BH novinari“ Zenica i novinarka Radija Federacije. Istakla je da bez rada novinara svijet ne bi znao šta se dešava u ratnom području Gaze, kao i u drugim ratnim područjima.

Današnju planetarnu akciju pokrenuli su Međunarodna federacija novinara, Sindikat novinara Palestinei Nacionalni sindikat novinara Velike Britanije. BH. strukovno udruženje BH novinari pridružilo se akciji, pa su kolege i kolegice danas u više gradova Bosne i Hercergovine u isto vrijeme kada i u sjedištu EU u Briselu održan javni skup istim povodom. Od 7. oktobra do danas, dakle za manje od četiri mjeseca u pojasu Gaze poginulo je, radeći svoj posao, ukupno 99 novinara i novinarki i medijskih profesionalaca. Najveći broj ubijenih kolega i kolegica je iz Palestine, ali su živote izgubili i novinari iz Libanona i Izraela.

(A.H.)