Priređena tradicionalna planinarska tura “Svi na Smetove”

„Svi na Smetove, svi na snijeg“  naziv je tradicionalne planinarske ture PD „Željezara Zenica“  koju početkom godine organizira ovo društvo.

„ Jutros u 9 sati ispred tržnog centra na Kamberovića polju krenulo je ukupno 157 učesnika i učesnica pohoda. U međuvremenu im se priduržila grupa iz Ričica u Novom selu, a i grupa iz Peševića, tako da imamo više od 200 učesnika i učesnica, svih dobnih skupina u današnjem pohodu. Oni će dobiti planinarski čaj i planinarski grah za ručak. Odazvalo se i ove godine dosta omladine, ali i djece, kojih je bilo 15-ak u pohodu. Imamo iz Tuzle goste, uz zeničke planinare, a najbitnije je da je sve proteklo u najboljem redu“, kazao nam je Anto Šakić, predsjednik PD „ Željezara Zenica“

Eman je devetogodišnji Zeničanin, iz naselja Tetovo, učenik IV razreda O.Š. „ Hasan Kikić“ i u pohodu je bio zajedno sa svojom učiteljicom i drugarima iz razreda. Prema riječima učiteljice Selme Krivić iz njenog razreda se ovom pohodu na Smetove odazvalo nekolicina roditelja i učenika i sve je prošlo u najboljem redu. „Pješačili smo oko tri sata i sada nakon okrepe idemo na sankanje“.

Planinari iz Tuzle, predstavnici drugih zeničkih planinarskih društava, kao i GSS-a bili su također učesnici pohoda „Svi na Smetove, svi na snijeg“. Gradska uprava će pomoći u sanaciji zgrade doma PD „Željezara Zenica“, kao i obližnjeg ski lifta, koji se nalazi na zemlji – vlasništvu ovog planinarskog društva.

„ Mi smo predvidjeli novac u budžetu za popravku ski lifta. Problem je vlasništva i ko će s tim upravljati. Čim te imovinsko – pravne odnose riješi PD „Željezara Zenica“ spremni smo prema projektu nekog instituta, dakle stručnjaka koji će potvrditi da li se ski – lift može staviti u funkciju, da to i uradimo. Nemam ništa protiv, štaviše nastojim da se ulaže u infrastrukturu koja će poslužiti sugrađanima da u što većem broju izađu u prirodu, kao što smo pomagali lovcima, sanaciji planinarskog doma na Pepelarima i evo nadam se već ove godine i ovog planinarskog posjeda na Smetovima, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice koji je zajedno sa učesnicima pohoda „Svi na Smetove, svi na snijeg“  proveo nekoliko sati danas na ovom popularnom izletištu Zeničana.   (A.H.-Š.B.)