Dvorana na Bilimišću dobila savremenu LED rasvjetu

Prigodnom svečanošću obilježen je završetak projekta rekonstrukcije rasvjete u sportskoj dvorani Bilimišće u sklopu JU Tehnička škola u Zenici, koju su, u okviru projekta realizovanog u više faza, finansirali Turska vojna misija u BiH i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

U protekle tri godine Turska vojna misija je u ovu školu uložila oko 301.000,00 KM, a izvršena je zamjena krovnog pokrivača te rekonstrukcija elektroinstalacija, parketa, krova male sale, svlačionica, toaleta, hola, hodnika i dva kabineta, dok je ovo ministarstvo izdvojilo oko 30.000 KM za ugradnju moderne led rasvjete u dvorani.

Komandant Turske vojne misije u BiH, brigadir Oguzhan Pehlivan, naglasio je da je Republika Turska opredijeljena da nastavi podržavati i pomagati stvaranje boljih uslova u svim oblastima u BiH, a posebno u oblasti obrazovanja.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić zahvalio se narodu Turske, Vladi i Turskoj vojnoj misiji što prepoznaju značaj ulaganja u obrazovanje te što su od 1993. godine i dolaska u BiH učestvovali u više od 600 sličnih projekata.

– Turska je bratska i prijateljska zemlja i hvala za sve što činite za naš narod i državu BiH. Ulaganje u sektor obrazovanja je jedan od ključnih prioriteta Vlade ZDK-a, jer su škole mjesta gdje se obrazuje naša budućnost i naši mladi – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da je dvorana na Bilimišću objekat za koji su se vezale generacije Zeničana te da je opredjeljenje Vlade da nastavi ulaganja u 2024. kako bi se u Tehničkoj školi stvorili najbolji uslovi za odvijanje nastavnog procesa.

Također je najavio da Vlada putem resornog ministarstva ove godine planira realizovati još jedan veliki infrastrukturni projekat u Zenici, a to je rekonstrukcija Zatvorenog bazena JU Industrijska škola, za koju se trenutno radi idejno rješenje i zatvara finansijska konstrukcija. To će, dodao je, posebno obradovati učenike, škole plivanja i sportske klubove jer Zenica zadnjih osam godina nema zatvoreni bazen.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija zahvalio se Turskoj vojnoj misiji i narodu Turske, koji prepoznaju potrebe građana BiH i Zeničko-dobojskog kantona te izdvajaju značajna sredstva za projekte u svim oblastima.