Epidemija morbila i velikog kašlja u TK za zeničke pedijatre znači upaljen alarm

Epidemija morbila – velikih boginja ili krzamaka i velikog kašlja u Tuzlanskom kantonu za zeničke pedijatre znači uključen alarm.

Situaciju dodatno otežava činjenica da su mali pacijenti u ovo doba podložni respiratornim oboljenjima, u ovom slučaju jer su izloženi virusima gripe, kovida i respiratornog sincicijskog virusa. Svemu ovome u prilog ne ide, već stanje najviše pogoršava, nedovoljna vakcinisanost djece, pa ulijeću iz infekcije u infekciju.

U Službi za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica izričito napominju da se u ovdašnjem žargonu „ospicama“ zove više osipnih oboljenja, a da su tzv. vodene ospice – variole, koje imamo epidemijski u valovima svake godine. Zbog manjih komplikacija od morbila „ospicama“ se ne pridaje toliko velika pažnja, a same morbile, dakle male boginje ili krzamak su oboljenje koje se javlja zadnjih godina iz poznatog razloga – izbjegavanja vakcinacije male djece.

„S padom vakcinalnog obuhvata virus zaražava, ulazi u populaciju i to kzot individue koje nisu vakcinirane i nemaju nikakvog imuniteta na taj virus. Stvara se bolest koja je prilično kontagiozna (zarazna) i jedna osoba može da zarazi deset drugih koje nemaju imunitet na morbile. Tako da mi, ako budemo imali nekoliko slučajeva, dokazanih i potvrđenih, možemo proglasiti epidemiju“, riječi su specijalistice pedijatrije dr. Maje Karač, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica.

dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Zenica

Šest je potvrđenih slučajeva morbila ili krzamaka dovoljno da se proglasi epidemija i s obzirom na to da su bili praznici, zimski raspust i povećan broj cirkulacije stanovništva među kantonima nije isključeno da i Zenicu čeka epidemija. Zarazno oboljenje koje je također vakcinom preventabilno veliki kašalj cirkulira već mjesec dana među ovdašnjim stanovništvom. Prema riječima doktorice Karač raznih je kliničkih slika, od onih da se liječe kući, do hospitaliziranih slučajeva, posebno novorođenčadi i male dojenčadi, koja možda nisu stigla primiti vakcinu.

„Ne možemo dakle govoriti da imamo epidemiju jer su potrebni određeni paramteri da bi se proglasila, ali imamo stanje visokog alarma“, dodaje dr. Karač.

Uz nadolazeću epidemiju morbila i velikog kašlja dodatno otežava stanje i pojava tri respiratorna virusa: gripe, kovida i sincicijskog,  jer je početak svih tih bolesti sličan, pa je zdrvatsvenim stručnjacima potrebno izraditi zvanične dijagnostičke smjernice. Imamo hroničnih stanaja kod djece kada je respiratorni trakt u pitanju kao što su astme i bronhitisi dodaje načelnica zeničkod predškolskog dispanzera u kojem je posljednja dva mjeseca broj malih pacijanata svakim danom sve veći.

„Ono što je primjećeno je da su djeca i nakon oporavka podložna novom oboljevanju sa sličnim simptomima. To izaziva brigu, ali i jedno obrazovanje u zdravstveni sistem kao da nisu dobro izliječeni“.  

A radi se , kako smo naveli o velikoj cirkulaciji virusa, i predepidemijskom stanju zaraznih bolesti koje se šire zbog značajnog – zdravtsveni stručnjaci i profesionnalci kažu već alarmantnog opadanja broja vakcinisane djece. (A.H.)