Uposlenicima u JU Predškolski odgoj i obrazovanje veće plate za 20 posto

Uposlenima u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica bit će uvećane plate od januara za 20 posto, na osnovu povećanja budžeta grada za ovu godinu.

Upravo je povećanje plata bio jedan od glavnih zahtjeva Sindikalne podružnice Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica koja je uz podršku Saveza sindikata BiH krajem oktobra prošle godine na pres konferenciji ukazala na problem ove ustanove.

Predsjednica Sindikalne organizacije zeničkih vrtića, Jasminka Malićbegović je naglasila da je u međuvremenu, uz pomoć osnivača, isplaćen i topli obrok za zaostale mjesece.

Također, isplaćen je i regres za 2023. godinu.

Malićbegović je uputila zahvalnost osnivaču – Gradskoj upravi i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću kao i predsjedniku Samostalnog sindikata BiH, Selvedinu Šatoroviću koji su dali doprinos rješavanju ukupne problematike u ovoj javnoj ustanovi.

Jedan od zahtjeva koji je bio i ostaje aktuelan je upošljavanje novog kadra obzirom da ostaju upražnjena radna mjesta po osnovu penzionisanja.

Stoga će biti nemoguće ispoštovati standarde i normative ukoliko ne bude novog prijema.

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica trenutno upošljava 65 zaposlenika, a broj mališana o kojima se brine u pet objekata – vrtića je preko 400. (Š. Babić)