Grand Prix liga ZE-DO kantona u šahu

Šahovski savez Zeničko-Dobojskog kantona  organizuje „Grand Prix liga ZE-DO kantona u šahu „.Tehnički organizator je  ŠK “Čelik“ Zenica.

Liga ZE-DO kantona u šahu se sastoji od 12 povezanih turnira, koji se igraju svaki mjesec po jedan turnir.Prvi je na programu u nedjelju 21.januara .U planu je odigravanje ukupno 12 turnira do  kraja 2024 godine.

„Mi vođeni idejom da trebamo nešto promjeniti .Želja nam je da vratimo šah na one grane koje je imao prije tridesetak godina.Turdimo se da to ostvarimo kroz interesantne porjekte.Tako i ovaj Grand Prix.Radi se o 12  turnira za godinu dana, u kojima će onaj ko sakupi najviše bodova biće ukupni pobjednik.Možete jednom biti pobjednik ali onaj ko napravi najbolje rezultate i sakupi najviše bodova proglasiće se najboljim igračem kantona.“izjavio je za Zenicainfo.ba,Vedad Šestić, predsjednik ŠS Zeničko-Dobojskog kantona i direktor turnira.

Grand prix liga Ze-do kantona je prva ovogodišnja šahovska manifestacija u Zenici.U prošloj godini u Šahovskom Domu je orgranizovano niz turnira i prvenstava.Zenica s pravom nosi epitet grada šaha.Zbog toga ljubitelji ove drevne igre očekuju da u narednom periodu u Zenici bude organizovano neko od takmičenja na Federalnom ili Državnom nivou.

Dobar položaj Zenice u BiH u središtu smo države.Vrlo često kada razgovaramo na nivou Federacije pa čak i BiH, Zenica je vrlo ineteresantna jer je podjednako udaljena i od Bihaća, Goražda ,Mostara,Tuzle i tako dalje.Ja se nadam da ćemo i na Federalnom i državnom nivou uspjeti organizovati neka takmičenja.“izjavio je Vedad Šestić.

Mjesto održavanja svih turnira „Grand prix liga Ze-do kantona“  je Šahovski dom u Zenici.Igrat će se 9 kola po Švicarskom sistemu, uz kompjutersko parovanje. Tempo igre je 5 minuta i važe pravila FIDE za brzopotezni šah. Igrač koji nakon odigranih 12 turnira sakupi najviše bodova je pobjednik Lige ZE-DO kantona za 2024. godinu. Ukupan nagradni fond, koji će se uručiti na posljednjem turniru u kalendarskoj godini,  iznosi 3.000,0  KM, i  biće podijeljen na 10 prvoplasiranih šahista, zavisno od osvojenih turnir-bodova.