Dvije osobe iz Doboja uhapšene zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti

U mjestu Karuše, općina Doboj Jug, dva lica i to: L.D., rođen 2005. godine i A.N., rođen 2005. godine, oba lica iz Doboja, su počinila krivično djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH, ispisivanjem grafita sa imenom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na unutrašnjem dijelu autobuskog stajališta.

Navedena lica su zatečena u izvršenju predmetnog krivičnog djela, te su brzom intervencijom policijskih službenika Policijske stanice Doboj Jug lišena slobode i zadržana u prostorijama za zadržavanje. Prilikom lišenja slobode i pregleda lica, kod istih je pronađeno šest akrilnih lakova u spreju kojim su ispisani sporni grafiti a za koje je utvrđeno izvršenim provjerama da su ih lica kupila neposredno prije izvršenja krivičnog djela, odnosno ispisivanja grafita, u prodajnom objektu koji se nalazi naspram autobuskog stajališta.

O svemu navedenom je odmah obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona po čijim nalozima i uputama se postupalo u navedenom predmetu.

Nad licima je zavedena kriminalistička obrada, te će ista biti ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje im se stavlja na teret. Izvršen je uviđaj od strane uviđajne ekipe Policijske stanice Doboj Jug a nakon izvršene kriminalističke obrade i ispitivanja osumnjičenih, te prikupljenih dokaza i obavještenja, protiv lica L.D. i A.N. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti“ iz člana 163. Krivičnog zakona FBiH.