Neizvjesno donošenje Zakona o minimalnoj plati, najave Vlade o povećanju u sindikatima ocjenili kao populizam

Od obećanja vlasti u Federaciji BiH da će minimalna plaća od 1. janura biti 1.000 KM ostalo je samo obećanje. Minimalna plaća iznosi mizernih 619 KM i povećana je za 23 marke u odnosu na prethodnih 596 KM.

Jedno od objašnjenja jeste da se radilo prema utvrđenoj metodologiji bivše Vlade Federacije BiH. Međutim, zanemaruje se činjenica da je Vlada Nermina Nikšića mogla promijeniti uredbu i utvrditi veću plaću,napominju u Sindikatima.

Zbog načina na koji je Vlada Federacije BiH donijela odluku o visini najniže plaće u Federaciji BiH u ovoj godini,sastat će se uskoro Upravni odbor 19 granskih sindikata, najavio je Mevludin Bektić, predstavnik ovih sindikata.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) Mehmed Avdagić kaže da je Vlada FBiH donijela odluku u,kako kaže,poluilegali.

-Kao partneri u Ekonomsko-socijalnom vijeću nisu konsultovani niti Sindikat ni udruženje poslodavaca, podsjeća Avdagić,te ukazuje da će se instistirati na socijalnom dijalogu o svim,pa i o ovom važnom pitanju za Sindikat i radnike.

Sindikat BiH,kojeg predvodi predsjednik Selvedin Šatorović insistira na donošenju zakona o minimalnoj plaći po kojem bi bila i viša od 1.000 KM.

– Od tog zahtjeva nećemo odustati. Nažalost, iako je bilo obećanja predstavnika izvršne vlasti da će se zakon o minimalnoj plaći usvojiti do kraja 2023. godine, to se nije dogodilo. Imamo obećanje da će se zakon usvojiti u prvom kvartalu ove godine te da će stupiti na snagu 1. juna 2024. godine.

-Savez nije zadovoljan iznosom najniže plaće za 2024. godinu, niti bi bio zadovoljan sa bilo kojim drugim iznosom, osim da minimalna plaća bude viša od 1.000 KM, a koja bi bila utvrđena zakonom o minimalnoj plaći ,rekao je Šatorović. (Š.B.)