Komedija „Žiranti“ za početak godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Za početak godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica publika će moći uživati u dvije izvedbe rado gledane komedije iz produkcije ove teatarske kuće.

Predstava „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma i u režiji Muhameda Bahonjića je na repertoaru dva dana za redom, i to u petak, 12. januara u 20 sati i u subotu, 13. januara u 20 sati na Velikoj sceni Zeničkog pozorišta.

Prema riječima dramaturga Hasana Džafića: „Dramski zaplet teksta baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji im u tome može i hoće pomoći, ali zauzvrat traži bizaran ustupak (zamjenu partnera). Narečena nemoralna ponuda kod supružnika rezultira nesporazumima, pobunom, ljutnjom, sukobima… U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat, ipak, sve raspliće u simpatičan happy end.“

U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhameda Bahonjić. Dramaturgiju predstave potpisao je Hasan Džafić. Scenograf je Mensur Begičević, a kostimografkinja Ena Begičević-Čeliković. Za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, a za koreografiju Semir Šerić.