Gradska uprava Zenica obezbijedit će građevinski materijal za sanaciju štete mještanima Ljubetova

Šire područje Bosne i Hercegovine sinoć nešto prije 22 sata zahvatio je zemljotres jačine 4,8 stepeni. Epicenter je bio u blizini sela Ljubetovo u Zenici. Na većini objekata pričinjena je materijalna šteta, a nekoliko kuća je pretrpilo značajna oštećenja, te je pitanje da li će uopće biti u njima moguće stanovati.

Jutros je ovo naselje obišao gradonačelnik Fuad kasumović, komandant Štaba civilne zaštite Mirza Husetić i pomoćnik gradonačelnika za Civilnu zaštitu Muamer Kovač. Željeli su najodgovorniji ljudi ovog grada na licu mjesta da se uvjere u štetu koja je nastala, ali i da iskažu saosjećanje i pruže podršku stanovnicima Ljubetova.

Gradonačenik Kasumović je kazao da će promtno djelovati i obezbijediti određeni građevinski materijal za saniranje štete dok komisija za procjenu ne uradi svoj posao, a onda će biti donešena odluka šta i kako dalje sa oštećenim objektima.

Razgovarao sam sa predsjednikom Mjesne zajednice i mještanima da vidimo šta je nulti prioritet i da odmah reagujemo. Neovisno od propisa, javnih nabavki ja ću sve uraditi da ljudima danas, eventualno sutra obezbijedimo da se kuće pokriju, a kada struka dođe i kaže ove kuće se moraju rušiti tada je to druga priča”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Ono što radimo jeste da je Štab civilne zaštite, ali i Služba konstantno na terenu, pratimo cjelokupnu situaciju i nastojat ćemo da stanovnicima Ljubetova što prije obezbijedimo materijalnu pomoć i ono što je za njih najpotrebnije u ovom trenutku”, kazao je komandant Štaba civilne zaštite grada Zenica Mirza Husetić.

Mještani Ljubetova još uvijek su u šoku nakon sinoćnjeg zemljotresa.

Ono što smo doživjeli sinoć ne može stati u par riječi. Ko to nije doživio ne može mu se opisati. Desilo se iznenada kao da je bomba pukla, ja sam ustao u tom trenutku je nestalo struje i hvala Bogu zemljotres je kratko trajao. Vidjeli ste kuću u kakvom je stanju, ne znam da li je za stanovanje ili nije”, kaže Osman Horić, stanovnik sela Ljubetovo.

To je trajalo tri sekunde, ali tri sekunde kao vječnost. U jednom trenutku sjediš sa svojim najmilijima, sve u redu, u drugom huka, buka, nestaje struje, ništa ne vidiš. Mi smo većinu noći proveli vani”, nastavlja Besim Horić ispovijest mještana Ljubetova.

Ja sam sa unučetom sjedila u kući kada se odjedanput srušilo, dijete je zaplakalo ja sam ga uzela i izletila, u tom trenutku struje je nestalo, ne znam ni kud bi ni šta bi”, dodaje Dževada Horić.

Mještani su se odmah jutros organizovali i već su tokom dana radili na saniraju novonastalih šteta na kućama. Na svu sreću povrijeđenih u ovom zemljoteresu u Ljubetovu nije bilo, a jedna starija žena sinoć je evakuisana u Dom za stara lica. (N. Glibo)