BZK Preporod Zenica: Završena „Analiza naziva zeničkih ulica“

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Zenica je izradila “Analizu naziva zeničkih ulica“ koja će biti dostupna javnosti u online verziji na web stranici Preporoda.

Ono što je najzanimljivije je da je ovo jedna analiza naziva zeničkih ulica, ali ne samo ulica nego i trgova, aleja, parkova, mostova i drugih infrastrukturnih objekata u gradu.

Analiza je predstavljena kao inicijativa što znači da će biti temelj za jedan širi krug rasprave i pozivanja eminentnih lica, stručnih lica da govore o ovoj temi i da zapravo to pretočimo u jedan veći elaborat koji će imati jedan osnovni cilj, a to je vratiti u Zenicu ona imena koja su Zenicu zadužila, bilo da su rođeni u Zenici ili su rođeni izvan Zenice a u Zenici su djelovali i radili. Na koncu Zenicu pozicionirati na jednoj turističkoj mapi tako što bi određena mjesta dobila određene info table, info pultove koji bi informisali posjetioce Zenice o značajnim mjestima u Zenici. Mi takvih mjesta u Zenici imamo mnogo“, rekao je Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK Preporod Zenica.

Analiza je u formi dokumenta i obuhvata 50 stranica i biće dostupna u online verziji na internet stranici BZK Preporod Zenica https://www.preporod.ba/tag/zenica/ (T. B.)