Upriličen tradicionalni božićni prijem

Tradicionalni prijem povodom velikog katoličkog blagdana Božića održan je danas u hotelu Dubrovnik. Organizatori su bile hrvatske katoličke institucije iz Zenice.

Ova prigoda je okupila veliki broj predstavnika svih vjerskih zajednica, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona. Nisu samo zvaničnici i razni uglednici bili na ovom prijemu. Bilo je tu mnogo, takozvanih običnih ljudi, Zeničana i Zeničanki, vrijednih i marljivih ljudi, jer Božić pripada svima.

Župnik župe „Sveti Josip“, fra Davor Topić govori nam o povezanosti Božića i ovakvih okupljanja.

“Mi u Božiću kao danu rođenja Isusa Krista slavimo događaj kada se Bog darovao nama. Upravo iz te darovanosti i snage ljubavi mi možemo živjeti darovano, a svi mi se darovima radujemo. U tom duhu svima želim sretan i blagoslovljen Božić“.

Svi blagdani svih religija su pokazatelji naše snage i spremnosti da prihvatimo druge i drugačije, kaže Ahmed ef. Agitović, imam džemata Babina rijeka i Ensar džamije koji je došao u ime glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Po mom shvatanju svaki blagdan, praznik, bez obzira koje religije, pokazatelj je da smo mi spremni da jedni drugima priteknemo u pomoć. Da u trenucima radosti pokažemo svoju ljubav i susretljivost, a kada se nalazimo u problemima i poteškoćama da izrazimo svoje suosjećanje“.

Jerej Marko Maleš, paroh zenički kaže „kako su svi praznici prilika za susretanje i druženje. Mi smo danas došli na ovo mjesto da čestitamo svim katolicima i svim hrišćanima koji danas proslavljaju Božić. Da podijelimo sa njima radost praznika kojeg i mi praznujemo, ali po malo starijem kalendaru. To je ono što ne smijemo zaboraviti i što nas održava u životu“.

Čestitku onima koji slave Božić uputio je i zenički gradonačelnik.

Svima koji slave želim sretan i blagoslovljen Božić i puno zdravlja i sreće. Ovo je grad mira i tolerancije i suživota svih naroda i građana i tako mora i biti“.

Prilika za novo božićno okupljanje stiže vrlo brzo. Već sedmog januara ovaj radosni praznik dočekaće i proslaviti zenički pravoslavci. (D. T.)