Danas je Božić – najradosniji kršćanski praznik

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić, najradosniji kršćanski praznik.

Danas Božić proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Na Badnje veče i Božić katolički vjernici poklanjaju se jaslama Bogomladenca koja se tradicionalno improvizuju u svim hramovima.

Ovaj običaj je sjećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su stigli u Betlehem prateći najsjajniju zvijezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine rođenja.

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Krist rođen, potiče iz 13. vijeka. Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vjernici. Prve jaslice napravio je Sveti Franjo Asiški 1223. godine.

U kućama vjernika Rimokatoličke crkve, vijenac-advent je ispleten od slame i borovih grančica, ukrašen purpurnim vrpcama i ima četiri crvene svijeće, zbog četiri nedjelje posta, koje se pale jedna po jedna, svake nedjelje uoči Božića.

Prema evanđeljskom predanju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu.

Povodom velikog blagdana, Božića, kolektiv RTV Zenica i portala Zenicainfo.ba svojim gledaocima, slušaocima i čitaocima katoličke vjeroispovijesti upućuje iskrene čestitke. Uz najljepše želje da božićne blagdane provedete u miru, sreći, zdravlju i blagostanju želimo Vam čestit Božić.