ZENICA: Konferencija o izazovima za efikasniji privredni razvoj

Udruženje privrednika Grada Zenica uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko- dobojskog kantona i Grada Zenica danas je u Zenici organizovalo konferenciju sa panel diskusijom na temu „Znamo i hoćemo odgovoriti na sve izazove za efikasniji privredni razvoj-Diši privredni razvoj iz srca Bosne“.

Želimo da se u otvorenoj diskusiji pruže odgovori na sva aktuelna pitanja i izazove sa kojima se suočavaju privredni subjekti“, izjavio je uoči skupa Enes Karić, predsjednik Udruženja privrednika Grada Zenica.

Konferencija je okupila brojne privrednike, poduzetnike, vlasnike velikih kompanija sa područja ZDK, predstavnike akademske zajednice, kao i nosioce izvršne i zakonodavne vlasti, a izlagači na pomenutu tematiku bili su prof. dr. Nedžad Polić i Amer Jerlagić, ekspert iz oblasti energetike.

Svjedoci smo u proteklim decenijama da država jednostavno nije u stanju da kreira adekvatan okvir koji je neophodan da iskoristimo resurse i naš zadatak je da potencijale, znanje i iskustva i privrede i akademske zajednice uklopimo u sprovodive programe i ciljeve koji će ustvari, izvući maksimum iz onoga što mi objektivno možemo uraditi“, kazao je prof. Polić.

Nedžad Polić

Amer Jerlagić je istakao da energetika zaslužuje strateško planiranje, da znamo šta sa ugljem, šta sa rudnicima, koliko će trajati tranzicija.

“Nemamo, nažalost, strateško planiranje kada je u pitanju energetika i zato upravo imamo situaciju sa najavama nedostatka električne energije i to pokazuje da je prisutan stihijski pristup“, kazao je Jerlagić.

Amer Jerlagić

Između ostalog, na konferenciji je otvorena diskusija i oko najnovijih odluka i mjera Vlade Federacije BiH, od kojih je i ograničavanje cijena električne energije za privredne subjekte za iduću godinu. (Š. B.)