Ove zime više upale pluća nego gripe

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon što je formiran Tim za akutna, respiratorna virusna oboljenja Kantonalne bolnice Zenica izdato je sapćenje da su posjete pacijentima reducirane.

Pitali smo u upravi bolnice koliko je pacijenata s respiratornim oboljenjima i u kakvom su stanju, a sugrađane ima li gripe?

Trenutno je Infektivnom odjelu sa bolestima respiratornog trakta je ukupno osam pacijenata, od toga je njih sedam sa upalom pluća, a jedno sa velikim kašljem. Riječ je o bebi staroj tri mjeseca koja nije vakcinisana”, kazao nam je direktor bolnice dr Tarik Zulović.

Danas rano popodne pred zeničkim apotekama manje gužve, ali sudeći po odgovorima anketiranih uglavnom prevencije radi. Na pitanje ima li gripe kod vas ili u vašoj porodici odgovaraju da nema. Zeničanka Besima kaže da se vakcinisala i protiv korone, kada je tome bilo vrijeme, ali i da se redovno vakciniše protiv sezonske gripe i da gripe nikad ne bude.

Mladi sugrađanin nam je otkrio da se zdravo hrani, konzumira dosta med, a i prolazi bez virusa, dok su njegovi u porodici i komšiluku ove godine već bili “pokupili” virus. Isto nam kaže i mlada majka s bebom u kolicima, dok nam je jedan sugrađanin otkrio da je imao virozu s kašljem koja je trajala čak dvije sedmice, ali bez odlaska ljekaru. Limun, maslinovo ulje, čaj i tablete protiv bolova njegov su recept za ozdravljenje.

Dakle ovi redovi pred apotekama znak da nas je pandemija naučila na odgovornost: “Bolje spriječiti nego liječiti”. (A. H.)