Uručene nagrade najboljima na konkursu „Napiši priču–Uradi sliku“

Završen je tradicionalni konkurs Novinsko-izdavačkog društva Naša riječ „Napiši priču–Uradi sliku“ koji već 17 godina rade u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoliša.

Kažu iz godine u godinu sve više postižući cilj projekta motiviraju djecu, osnovce i srednjoškolce u ZDK da na kreativan način izražavaju svoje stavove o važnosti zaštite životne okoline.

I ove godine učenici i učenice su pokazali i veliko interesovanje i veliku talentiranost da pišu, odnosno slikaju. Prema riječima direktorice NIPD „Naša riječ“ Anise Ohran stiglo je više od 700 radova. Adnan Šabani, ministar zaštite okoliša u Vladi ZDK je prilikom današnje svečanosti proglašavanja najboljih istakao da je veoma važno na ovaj način djeci razvijati ekološku svijest i učiti ih da sutra kao odrasli paze na svoju okolinu.

Ministarstvo je obezbijedilo novčane nagrade za najbolje, Naša riječ pretplatu za njihov časopis iz ekologije, a djeca su se potrudila da žiri u sastavu: Marela Zdenac, književnica, Amra Pojskić, službenica Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, Adela Hrnjić Kukić, novinarka Naše riječi i Miroslav Šetka, akademski slikar imaju itekako težak zadatak.

Ajla Topčić iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić” osvojila je prvo mjesto za literarni rad.

Minela Mujkić i Sara Kadrić iz OŠ “Hajdarovići” iz Zavidovića i Imran Šabić iz škole u Babinu su dijelili ostala mjesta na konkursu za literarne radove u kategoriji osnovnih škola. Melika Hindija iz Gimnazije “Visoko”, Ahmed Čengić iz Gimnazije “Muhsin Rizvić” iz Breze, Imad Đulić iz Tehničke škole Zenica i Amila Mehić iz Mješovite šrednje škole u Žepču osvojili su prve nagrade u kategoriji srednjih škola.

Ovim literarnim radovima djeca su prije svega pokazala da dobro promišljaju o važnosti zaštite životne, ali da itekako imaju dara za pisanje. Bilo je zaista dobrih radova i ja se nadam da će neki od njih nastaviti pisati“, kazala nam je članica stučnog žirija, zenička književnica Marela Zdenac.

Srednjoškolke koje su osvojile prva mjesta za likovne radove na konkursu Naše riječi “Napiši priču–Uradi sliku“ su Ejna Muračević i Ajna Delić.

Amila Malagić, Naida Hrvić, Mirhan Višća, Ali Hadžić, Džejna Duraković i Nadija Trako iz Tešnja, Olova, Zenice i Visokog su najbolji bili u slikanju o temi: „Očisti i sačuvaj, u prirodi uživaj“ u kategoriji osnovaca. Srednjoškolci koji su osvojili prva mjesta na konkursu Naše riječi “Napiši priču – Uradi sliku“ su Ejna Muračević i Ajna Delić, iz Druge gimnazije, odnosno Medicinske škole u Zenici. Pohvale na ovom konkursu su dobili: Lejla Halilčević iz Zavidovića, Lamija Hasak iz Tešanjke, Hana Bećak, Rukajja Džerahović i Mak Karabeg iz Zenice, Emil Džafić iz Visokog i Nejra Huskić iz Tešnja. (A. Huskić)

FOTO: Zenicainfo.ba