U nedjelju počinje Advent

Advent ili došašće kao početno razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini počinje u nedjelju.

Ovaj period je pokorničkog karaktera i priprema kršćane za radosni blagdan Božić.

Za nas kršćane“, napominje don Davor Topić, župnik župe Sveti Josip u Zenici, “Advent je vrijeme iščekivanja radosnog blagdana Božića, dana rođenja Božijeg vjerovjesnika Isusa Krista. Vrijeme Adventa nije svrha samom sebi već ukazuje na događaj Božića kada je Bog odlučio stupiti na zemlju, kada se dogodila ta čudesna razmjena božanskog i ljudskog. Vrijeme Adventa je vrijeme bdijenja i ustajanja iz onoga što nas stavlja u ropstvo grijeha. U danima Adventa vjernici mogu ostaviti grijeh i živjeti u zajedništvu sa Bogom i braćom i sestrama. Kroz četiri adventske nedjelje simbolično se pale svijeće na adventskom vijencu što kroz teologiju znaka ukazuje na približavanje Božića“.

Ovaj period obilježava i posebno crkveno obredoslovlje.

Naša tradicija je da rano ujutro, u šest sati se ustaje i po našim župama se slave mise zornice, pjevamo adventska pjesme i nekako sva liturgija, kroz svoje sadržaje, kroz navještaj Proroka govori o onome koji treba doći i koji dolazi“, kaže don Davor Topić.

Došašće u zapadnom kršćanstvu simbolizuje četiri milenija od stvaranja svijeta do dolaska Krista u biblijskom izričaju. U ovom periodu, kako se navodi u enciklopediji, prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost srca i očiju, duboka svjesnost i unutrašnje sabranje. (D. T.)