Zrak u Zenici ponovo nezdrav, indeks kvaliteta penje se i do 211

FOTO: Zenicainfo.ba

Posljednjih nekoliko dana Zenica je među gradovima sa najzagađenijim zrakom u BiH, opasnim po zdravlje stanovništva. Prema podacima organizacije Eko akcija jučer je u Zenici u 14 sati indeks kvaliteta zraka bio 211, dok je danas stanje nešto bolje, i te vrijednosti su jutros u devet sati iznosile 120 u gradskoj jezgri, dok su u Tetovu prelazile vrijedsnosti od 165.

Zabrinjavajući su ovo podaci, uzme li se u obzir da je kvalitet zraka dobar tek sa vrijednostima do broja 50. Iako nešto niže, u odnosu na prethodne dane, jutros u devet sati u Zenici je kvalitet zraka bio 120, što je i dalje nezdrav kvalitet zraka za osjetljivu kategoriju stanovništva.

U uvjetima, kada vrijednost ovih čestica prelazi 200, kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. A i svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, navode iz Ekoakcije, koja prikuplja i objavljuje podatke o kvalitetu zraka na području Bosne i Hercegovine.

Šta se može uraditi? Kao i prethodnih zima imamo nešto manje koncetracije sumpor dioksida zahvaljujući novoj Toplani. Međutim, još uvijek nismo riješili tu prašinu, i treba dosta toga da se uradi. Dugoročne mjere su sadnja urbanog zelenila, ugradnja filtera na postrojenja. Koksara naša još nema filtere, i pitanje je hoće li ih ikada i imati. U kućnim ložištima vi ne možete ljudima zabraniti da lože ugalj dok im ne obezbijedite alternativu ”, mišljenja je prof. dr. Samir Lemeš, eko aktivista.

Samir Lemeš

Kada su u pitanju kratkoročne mjere, Lemeš podsjeća da su one interventne, a proglašavaju se kada su koncetracije iznad određene granice.

Ovih dana je formiran radni tim koji treba da inovira taj plan interventnih mjera za visoko zagađenje, zato što su se u međuvremenu od donošenja prethodnog plana mnoge stvari promijenile. Kada budemo imali novi plan, koji bi trebao biti za mjesec dana, onda ćemo moći poduzimati i kratkoročne mjere u tim epizodama zagađenog zraka“, ističe Lemeš.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje. (M. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba