Privredna komora ZDK priprema mlade za tržište rada nakon formalnog obrazovanja

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike iz Sjedinjenih Američkih Država organizira Program “Podrška mladima u pripremama za traženje posla”.

Program će se realizirati u saradnji sa istaknutim institucijama i pravnim subjektima sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Obzirom da trenutna visoka stopa nezaposlenosti u našoj zemlji zahtijeva da mladi ljudi već u toku svog školovanja steknu vještine upravljanja karijerom, a da je jedan od najvećih izazova nakon formalnog obrazovanja izlazak na tržište rada, ciljna skupina ovoga Programa su studenti završnih godina Univerziteta u Zenici, ali i nezaposelene osobe sa visokom stručnom spremom, podsjećaju iz Privredne komore ZDK.

Znanje i vještine koje ćemo kod polaznika pokušati razviti su pisanje biografije na engleskom i bosanskom jeziku, zatim ćemo pokašati razviti vještine vezane za sam mentalni segment u razgovoru sa poslodavcem, gdje će stručna osoba kandidatima predstaviti i načine pristupa prema poslodavcima“, kazao je Nedžad Jusufhodžić, sekretar Privredne komore ZDK.

Nedžad Jusufhodžić

Kandidati će na kraju obuke imati simulaciju razgovara sa poslodavcem iz neke od renomiranih kompanija sa naših prostora, kao i profesionalno fotografiranje za svoje biografije.

Program će se realizirati od 29. do 30. novembra u sjedištu Privredne komore ZDK, a kroz dvije višesatne sesije očekuje se da će polaznici steći znanje koje će im koristiti u budućnosti prilikom pronalaska zaposlenja i na razgovorima za posao. (M. H.)