Galerija “Preporod” realizuje radionice u okviru projekta “Hobi kao posao”

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru projekta „Hobi kao posao“, počela je sa radionicama grnčarstva, oslikavanja svile, dekupaža i filcanja sapuna za učenike završnih razreda Mješovite škole u Zenici.

Projekat se sastoji od četiri radionice a cilj je pružiti osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti učenice mogu nadograditi dodatnim istraživanjima, ali i hobi pretvoriti u posao, kao osnovu finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena.

“Projekat „Hobi kao posao“ realizovat će se sa 15 učenica završnog razreda Javne ustanove „Mješovita srednja škola“ Zenica, koje će kroz radionice iz primjenjene umjetnosti, koje spadaju u domen hobija, ali i starih zanata, izučiti način izrade i oslikavanja predmeta. Cilj je, između ostalog, i promocija starih zanata, kulture i tehnike iz primjenjene umjetnosti. Naši mladi i naše žene su jako raširena populacija u društvu. Važno je pokazati da su uz odgovarajući pristup, mladi, a posebno ove djevojke koje su se rado odazvali, u stanju napraviti umjetničko djelo i biti direktan učesnik u kulturnim dešavanjima i pokretanju vlastitog posla”, kazala je Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporoda“ Zenica.

“Naše učenike bile su jako zainteresovane da učestvuju u ovom projektu, jer smatraju kako znanje koje će steći na ovim radionicama mogu primjeniti i nakon što okončaju svoje formalno obrazovanje u našoj školi. Ono što će tokom radionicama naučiti moći će pretvoriti i u vlastiti biznis ili dodatnu zaradu što je svakako u današnje vrijeme jako korisno”, kazala je Amela Mujaković, direktorica Mješovite srednje škole u Zenici. Po završetku projekta i realizaciji sve četiri radionice bit će uprličena izložba radova nastalih na ovim radionicama. (B.D.)