Sutra počinje 6. Cuban weekend u organizaciji zeničkog kluba “Shadows”

Plesni centar ovog dijela Evrope narednog vikenda biće grad Zenica zahvaljujući šestom po redu Festivalu Cuban weekend koji s velikim entuzijazmom organizira naš najstariji plesno modni klub „Shadows“.

Riječ je o festivalu karipskih plesova koji je edukativnog karaktera i na kojem će nastupiti više od vrhunski plesači i plesačice, ali i oni koji žele naučiti plesati u velikoj dvorani restorana Tapas.

Zenica već nekoliko godina ima odlične plesače salse i bachate koji su ove energične plesove odlučili naučiti upravo u Šedousu u školi kapripskih plesova i odakle je i potekla ideja za organiziranjem Cuban festivala u našem gradu.

„Organiziraju se slični festivali u regiji, a na toj mapi kubanskih plesova iz Bosne i Herceegovine smo zajedno sa Sarjalijama i njihovim „Salsa kongersom“ i mi sa „Cubanom week-endom“. Takvi su festivali i u Ljubljani i Crnoj gori, a najjači festival u regionu je „Cubanero“ u Novom sadu. Nama sutra dolaze gosti iz Milana, Vecenije, Maribora, Barselone, Beograda, Zagreba … navodi Semir Šerić Šera, predsjednik PMK „Shadows“ i voditelj škole salse i bachate.

Tako će od petka do nedjelje Zenicu preplaviti vatrena latinoamerička energija, a prema riječima organizatora među desetak instruktora su i neka od renomiranih imena latino-američkih plesova.

„ Među njima je Seo Fernandez iz Italije koji dolazi sa plesačicom Sendi, i koji jedan od najboljih predavača, ali i plesača salse, prvi put će se na zeničkom festivalu kao instruktori pojaviti dvoje plesača iz Barselone, dolazi Ramon koji je Kubanac, iz kluba „ Alegro“ iz Novog sada dolaze naši prijatelji Radovan i Emilija, kao i dio „salsa famile“ iz Beograda Marko i Jovana“.  

Na plesne radionice mogu se prijaviti svi zainteresirani u prostorijama „Shadows“-a u areni ili na sam dan održavanja, dok će plesno veče i kubanski party uz diđejeve u petak i subotu biti održani u Tapasu.

„ Zahvalni smo prijateljima i sponzorima na podršci, te se nadamo da ćemo je imati i od Grada, jer ovaj festival je zaista skup projekat. Učesnici radionica plaćaju kotizaciju a ulaznice za plesne večeri mogu se kupiti u našem klubu u Areni“, dodaje Šerić.

Ovaj Zeničanin s najdužim plesačkim stažom u historiji grada očekuje narednog vikenda više od 300 učesnika festivala „Cuban weekend“.  Priča je to o edukaciji, druženju, razmjeni iskustava i vatrenim plesovima s karipskog mora koje smo ovima festivalima približili još više domaćoj publici, jer svjetsku uveliko  godinama osvajaju vrckave salsa i bachata. (A.H.)