Ormanovićev doktorat na temu “Dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića”

Nermin Ormanović, direktor Gradske biblioteke Zenica, nedavno je doktorirao na temu „Dramski diskurs u književnom djelu Zlatka Topčića.

To je hvale vrijedan poduhvat obzirom da je Zlatko Topčić jedan od najznačajnijih savremenih književnika,dramskih pisaca i filmskihscenarista u Bosni i Hercegovini.  Zlatko Topčić je iznimno plodotvoran stvaralac u različitim žanrovima a njegova djela prevedena su na 12 jezika.Nermin Ormanović kaže kako je u svom doktoratu htio da obradi domaću ratnu i poslijeratnu dramu.Suočio se sa obiljem građe,brojnim autorima i različitim fazama u razvoju dramskog teksta.Zlatko Topčić,koji je zastupljen u svim tim fazama,sam po sebi se nametnuo.Osebujnim ga čini to što jako mnogo piše i to u svim žanrovima.

“Njegova karakteristika je da uvijek imamo taj neki dramski naboj u svim književnim žanrovima.Bilo šta da pište imamo taj prepoznatljiv dramski uticaj i neku vrstu napetosti i sukoba koji koristi u svim svojim žanrovskim opredjeljenjima“.  U svom doktoratu,Ormanović se fokusirao isključivo na dramski opus Zlatka Topčića a samog autora nije želio da upozna dok nije završio svoj rad kako to ne bi uticalo na njegove zaključke.Kaže kako zenička biblioteka ima faktički sva djela ovog autora.

“Nemamo ovaj posljednji scenarij za seriju „Trake“ koja će se tek raditi.Ekskluzivno mogu reći da će je raditi Dino Mustafić.Tematika je antiratna a radnja se dešava u Prijedoru“,saznajemo od Ormanovića.Koju Topčićevu knjigu direktor zeničke Biblioteke preporučuje onima koji nisu upoznati sa njegovim stvaralaštvom.“Preporučujem da počnu sa knjigom „Završna riječ“te njenim nastavkom „Dagmar“. To je način da uđemo u poetiku Zlatka Topčića na jedan ispravan način“,kaže on.Dorađenu doktorsku disertaciju Nermina Ormanovića,zajedno sa zbirkom kritičkih tekstova pokojnog Željka Grahovca,Gradska biblioteka Zenica štampaće do kraja ove godine. (D.T.)