ZENICA: Obuka školskih timova oko nastavnih planova i programa

FOTO: Zenicainfo.ba

Pedagoški zavod Zenica u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas i sutra u Zenici realizuje dvodnevnu obuku školskih timova za podršku pilotiranju nastavnih planova i programa, odnosno predmetnih kurikuluma u redovnim osnovnim školama i gimnazijama, te mješovitim srednjim školama koje u svom sastavu imaju gimnaziju.

Misija OSCE-a je podržala dvodnevnu obuku preko 200 nastavnica i nastavnika oko novih nastavnih planova i programa, pri čemu je cilj reformi u protekle dvije godine bio da se omogući pristup novim sadržajima te novim, savremenim metodama predavanja i učenja“, ukazao je Alen Ćosić, službenik za obrazovanje Misije OSCE-a u BiH.

Pri tome je istakao da su motivirani nastavnici i nastavnice presudni preduslov kako bi primjena novih kurikuluma bila uspješno implementirana.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Mirza Mušija cijeni da je suština uspjeha ove reforme da je prvo prihvate njeni nosioci, a to su nastavnici, direktori i svi pedagoški radnici.

Želimo takođe, da se ne zaboravi ni ta odgojna komponenta u tom, nekom jurenju ishoda i rezultata i ono što je osnovno, da li će taj živi kontakt biti zapostavljen“, naglasio je ministar Mušija.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK, Selvedin Šatorović napominje da je krajnji cilj reforme bolji i kvalitetniji rad u školama, prilagođavanje novim vremenima i ono što će, kako kaže, biti dobro kao rezultat je, da će u tom procesu morati biti više odgojne komponente, a manje administracije i pisanja.

I ovaj skup pokazuje da su prosvjetni radnici spremni na svaki vid eduakcije i poboljšanja svih vještina u radu sa učenicima“, poručio je Šatorović. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba