U okviru regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ zasađeno 50 sadnica lipe oko zeničkih bazena

U okviru regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ Eko forum je zajedno sa učenicima Osnovne škole “Mak Dizdar” i učenicima Srednje medicinske škole zasadio 50 sadnica lipe oko gradskih bazena u Crkvicama.

Regionalna akcija sadnje drveća „Drvo prijateljstva“ koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi se u saradnji sa lokalnim partnerima u svim zemljama regiona. U četvrtom izdanju ove regionalne inicijative, istovremeno je zasađeno 450 stabala u 8 gradova u regionu.

Regionalna akcija, znači u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i u Bosni i Hercegovini na dva mjesta u Zenici i u Sarajevu. Ovo je već četvrta po redu regionalna akcija koju organizuje jedna organizacija iz Beograda, Evropski fond za Balkan i oni su obezbjedili sredstva za sadnice. Grad je odredio lokacije i angažovao je Albu da iskopa rupe i da obezbjedi opremu za sadnju, a Srednja medicinska škola i Osnovna škola u Crkvicama, Mak Dizdar, njihovi učenici su došli da na pomognu da posade ovo drveće. Ja ovom prilikom apelujem na građane da čuvaju sadnice zato što smo do sad često imali slučajeve da Grad posadi sadnice, a vandali ih unište, tako da apelujem na građane da čuvaju sadnice jer to su pluža našeg grada“, rekao je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Ove godine akciju realizuju Eko Forum iz Zenice, Fondacija za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institut za teritorijalno upravljanje okolišem iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD iz Podgorice, Udruženje Krokodil iz Beograda i Udruženje za razvoj grada iz Bora. (T. B.)