ZENICA: Akcija povodom Svjetskog dana dijabetesa

FOTO: Zenicainfo.ba

Svjetski dan dijabetesa obilježen je danas u Zenici prigodnim sadržajima među kojima je i akcija besplatnog mjerenja nivoa glukoze u krvi i pritiska, te podjela edukativnog i promotivnog materijalima o rizicima na nastanak dijabetesa.

Podstaknuti činjenicom koliko je važno kontinuirano podizanje svijesti o rizicima, prevenciji i učestalosti dijabetesa, te neprestanom povećanju stope oboljelih, članovi Udruženja studenata medicine u BiH, Lokalnog komiteta Zenica u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Zenici i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizuju projekat pod nazivom „Promijeni životni stil-Smanji rizik!“

U okviru ovog projekta na Medicinskom fakultetu u Zenici održano je edukativno predavanje o prevenciji, učestalosti i liječenju dijabetesa.

Na temu „Ishrana pacijenata oboljelih od dijabetesa“ govorila je magistrica nutricionizma Maja Jonjić-Trifković.

Uvijek se fokusiramo na prevenciju same bolesti a to je zdravim stilovima života i pravilnim prehrambenim navikama. Važna je prevencija gojaznosti, potom što manje industrijski prerađene hrane, što manje bijelog brašna, slatkiša, kolača, sokova i gaziranih pića, a što više hrane u svom izvornom obliku“, ukazala je Jonjić-Trifković.

Maja Jonjić-Trifković

U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 miliona ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 643 miliona do 2030. godine.

U svijetu svake godine od šećerne bolesti umre 6,7 miliona ljudi, odnosno jedna osoba svakih pet sekundi, a gotovo polovica je mlađa od 60 godina. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba