U funkciji nova moderna web stranica Grada Zenica

U cilju jednostavnijeg i preglednijeg rada Gradske uprave Zenica, kao i informisanja građana o svim aktuelnostima u Gradu Zenica, danas je sa radom počela potpuno nova, unaprijeđena i redizajnirana, službena WEB stranica Grada Zenica.

Osim što je posebna pažnja posvećena na preglednost sadržaja, informacija, javnih poziva i konkursa, kako bi se rad Gradske uprave učinio još transparentnijim, nova službena stranica Grada Zenica nudi i brojne druge inovacije.

Prema riječima Sulejmana Zlotrga, šefa Sektora za informacione tehnologije, građani će ubuduće na novoj WEB stranici moći na jednostavniji način doći do svih informacija koje su u vezi sa aktivnostima Gradske uprave.

Osim toga, važno je istaći kako je akcenat prilikom izrade nove WEB stranice bio na E-servisima, a koji će donijeti velike olakšice za sve naše građane. Naime, od sada je u funkciji unaprijeđeni E-matičar gdje će građani online moći podnijeti zahtjev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, odabrati da li žele da im se izvod dostavi putem pošte na kućnu adresu ili će preuzimanje izvršiti na info-pultu Gradske uprave i na kraju izvršiti plaćanje putem kartice. Također, od sada će u funkciji biti i online javne rasprave, platforma za online pokretanje administrativnih postupaka, ali i brojne druge inovacije“, pojašnjava šef Sektora Zlotrg.

U narednih nekoliko dana biće dostupna i aplikacija za Android i iOS mobilne platforme koja će osim mogućnosti prikaza posljednjih objavljenih vijesti i svih vrsta obavještenja, kao i mogućnosti slanja notifikacija o istima, u realnom vremenu omogućiti prikaz sistema aktivnog čekanja iz šalter sale.

Ističe da je dosadašnja WEB stranica, također, itekako bila prilagođena potrebama građana da budu informisani o svim dešavanjima u Gradskoj upravi Zenica, međutim, s obzirom da tehnologija napreduje iz dana u dan odlučeno je da se pristupi izradi potpuno nove, moderne, web stranice koja će i svojim izgledom i funkcionalnošću opravdati potrebu za njenom izradom.

U proteklom periodu uložili smo mnogo napora da bismo realizirali neke od novih funkcionalnosti koje će pružati naša WEB stranica, a posebno je bilo otežavajuće što smo u pojedinim stvarima bili prva lokalna samouprava koja uvodi takve inovacije. Zahvaljujući našoj predanosti i uloženim naporima, danas imamo itekako funkcionalnu i preglednu WEB stranicu koja je, zapravo, kreirana da bude u službi građana. Posebno zadovoljstvo je što smo ovaj odgovoran posao zajednički iznijeli sa konzorcijem firmi iz Zenice, odnosno firmama „Imperea“ i „Abacus Plus“, a koje su izabrane nakon provedenog postupka javne nabavke“, zaključuje šef Sektora Zlotrg.