Noć teatra 18. novembra u BNP-u

Međunarodna manifestacija Noć teatra održaće se 18. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Zeničko pozorište biće koordinator ove smotre za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Bosansko narodno pozorište po 14-ti put biće koordinator Noći Teatra za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj projekat evropskog ranga pokrenula je Eleonora Rosi sa ciljem da tokom jedne noći odnosno cijelog dana, pozorišta i ustanove kulture budu otvorene radi obilježavanja i slavljenja pozorišne umjetnosti.

Merima Handanović, glasnogovornica BNP-a kaže da će ove godine Noć teatra biti obilježena u 15 gradova u BiH uza 20 učesnika i 28 programa. Primat su, naravno, pozorišne predstave.

Međutim imamo i izložbe, promocije knjiga i čak pet premijernih pozorišnih izvedbi“.

Centralna manifestacija Noći teatra na državnom nivou biće održana u Zenici uz čitav niz aktivnosti.

U subotu u 11 sati imamo premijernu izvednu predstave „Ptica od pijeska“ domaćeg autora Benjamina Bajramovića u režiji mlade rediteljke Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a“, kaže Handanovićeva.

U 13 sati održaće se koncert „Mlade nade“ u saradnji BNP-a i Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice. Uz djecu i mlade, napominje ona, neće biti zaboravljena ni najstarija populacija.

Predstava „Tri dana“ biće izvedena od 20 sati. Rađena je po tekstu Romana Sikore i u režiji Tanje Miletić-Oručević. Penzionerke i penzioneri svoje će besplatne ulaznice podići uz predočenje čeka od penzije“.

Ulaz na sve programe, uključujući i obilazak pozorišne zgrade je besplatan. (D. T.)